Impregnera vandringskängor – så gör du!

Impregnera vandringskängor
SponsorDet här inlägget innehåller reklam genom affiliatelänkar till Outnorth och Outdoorexperten.

Det må vara kontroversiellt, men det är sant som det är sagt: vandringskängor som läcker fukt kan nog vara något av det värsta som finns. Japp – så är det. Utan tvekan. Etthundraen procent sant. Tvivlar man så räcker det att ta en sväng på ett blött vandringsspår med ett par gamla läderpåsar som enda skydd mellan fossingarna och vätan själv. Är det en riktig rälig upplevelse för både hjärta och själ? Yesbox. Är det en vanlig företeelse när skorna har ett par år på nacken? Jajamensan. Är det ett nödvändigt ont om man inte vill att de ska gå återvinningscentralen till mötes? Absolut inte! Genom att impregnera sina vandringskängor med jämna mellanrum är det nämligen möjligt att undvika den tämligen tråkiga situationen ovan, samtidigt som man avsevärt förlänger skornas livslängd. Häng med så kikar vi på hur man gör, vilka produkter som är bra och vad man bör tänka på!

Impregnera vandringskängor – en (tämligen kort) materiallista

För att impregnera vandringskängor behöver du:

  • Minst ett par vandringskängor
  • Impregneringsmedel i form av vax eller spray (mer om det lite längre ner)
  • Lite ljummet vatten
  • En mjuk borste av valfritt slag

Att impregnera ett par vandringskängor är ingen tidskrävande aktivitet – runt 10 minuter brukar det ta, kanske något mer om skorna är i riktigt lortigt skick. Vad som däremot kräver lite tålamod är torkningsprocessen som tar ett dygn ungefär. Ska man ut på planerad tur är det alltså bra att impregnera kängorna någon dag i förväg.

Allt klart? Kul, då kör vi igång!

Skor, impregneringsmedel och svamp!

Vax eller spray – vilken impregnering ska jag välja?

Skojja bara! Inte kan vi köra igång utan att först ta en snackis om det eviga frågetecknet i denna vårdande aktivitet: ska man använda vax eller spray? Fast eller flytande? Klibb eller kladd? Ett klassiskt huvudbry för alla oss frilufsare kan man säga, speciellt om man är grön på det gröna och kanske aldrig har ägt ett par läderkängor förut. Som tur är så finns det tydliga riktlinjer kring vilken produkt som ska användas till vilken typ av sko. Så här ligger det till: om kängan är gjord av blankt läder, gore tex:at eller inte, är det vax man ska använda. Om kängan å andra sidan av gjord av nubuck (ruggat läder, känns lite som persikoskinn när man rör vid det) är det enbart spray som gäller – i alla fall om man önskar behålla den vackra ytan. Annars är risken stor att lädret förr eller senare kommer vara skinande blankt!

Vilket märke man använder spelar å andra sidan mindre roll – de flesta produkter som går att köpa i friluftsbutikerna är av bra kvalisort. I Friluftsbyråns egna lya behandlas samtliga kängor med antingen Organotex shoecare waterproofing (biologiskt nedbrytbar och svensktillverkad!) eller Lundhags egna Leather wax. Båda ger superfina resultat och är definitivt att rekommendera!

Så impregnerar du dina vandringskängor

Steg 1: Framplockning

Då kör vi igång med förberedelserna! Börja med att plocka fram samtliga projektdeltagare (kängor, medel, vattenskål och borste) till en vattentålig och väl ventilerad plats. Peta bort eventuella lortbitar, mosstofsar, grenrester och annat grönt som inte hör hemma på en känga av snart renaste slag. Lirka sedan ut snöret och ta ut innersulorna. Ska man använda vax kan man i det här skedet göra sitt framtida jag en supertjänst genom att lägga burken på en varm och gossig plats. På så sätt får man ha både naglar och fingeravtryck i behåll när kalaset väl ska petas ut!

Friluftsbyråns tämligen lortiga vandringskängor innan behandling

Steg 2: Tvagning

Med förberedelserna klara har det blivit hög tid att ta oss an projektets mer fysiska del, nämligen tvagningen. Ett riktigt tråkigt moment om man får säga det själv, som tyvärr måste genomlidas oavsett om kängorna lajvar lermonster eller är renare än fjällbäcken själv. Utan ett ordentligt möte med tvättsvampen är chansen nämligen stor att snålåkande smuts liksom fastnar i ett slags impregneringslimbo där den, utan varken tillstånd eller betald transportavgift, hänger med på storslagna äventyr tills skorna går återvinningscentralen till mötes. Ta därför ett par minuter för att tvätta av utsidans samtliga delar med hjälp av vatten, borste och lite armbågskraft. Var gärna lite extra noggrann vid snörhålen som vanligtvis är ett riktigt klassiskt tillhåll för smuts av lurigaste slag. När man känner sig klar återstår bara att torka av kängorna med en torr handduk och susa vidare till nästa steg!

Voilà – skinande rena!

Steg 3: Impregnering

Då var vi snart klara! Om det är ett impregneringsspray man har till hands är det bara att grabba tag om flaskan och pytsa ett lagom tjockt lager över kängans alla läderdelar. Exakt hur mycket som krävs är svårt att säga, men en fingervisning är att skon ska vara ordentligt behandlad utan att det för del delen skapas vattentäta pölar där det karga landskapet tillåter. Ställ sedan skorna i ett torrt men väl ventilerat utrymme och vänta på att kalaset har torkat. Brukar ta ett dygn ungefär!

Om det å andra sidan är vaxning som står på schemat börjar man istället med att plocka upp burken och skruva av locket. Därefter skopar man upp ett par (förhoppningsvis mjuka) vaxkluttar med bara händerna och kletar ut dem på kängans alla läderdelar. Sen är det bara att gnida! Cirkulära rörelser brukar funka bäst, runt runt runt tills vaxet har kommit helt till rätta i sitt nya hem. När skon är slät och blank och har fått torka i ett dygn är man klar.

Före och efter impregneringen. Se hur vattnet pärlar sig till höger (impregnerade vandringskängan) istället för att absorberas och läcka igenom (oimpregnerade vandringskängan). Båda skorna fick sig en likvärdig kallsup innan bilden togs.

Hur ofta ska man impregnera sina vandringskängor?

Så var det med den saken! Känner man sig väl uppvärmd efter impregneringspasset och sugen på att fortsätta vårdandet finns det ett par grejer man kan köra vidare med. Man kan till exempel tvätta av skosnörena ordentligt med varmt vatten och lite (med betoning på lite!) milt tvättmedel. Man kan också ge skosulan en omgång genom att pilla bort eventuella stenar som har fastnat mellan ränderna. Vill man så kan man slutligen ge kalaset en riktig pangavslutning genom att spraya hela insidan med ett så kallat anti-ånk medel. (Bor man inte i södra Sverige kanske man istället känner till produkten under det något simplare namnet skospray). Funkar tyvärr inte retroaktivt men man måste ju börja någon gång!

En sista fråga som brukar dyka upp i det här sammanhanget är hur ofta man ska köra ett impregneringsrace om man önskar hålla skorna i gott skick. En högst rimlig fråga faktiskt – det är ju liksom sällan man får några instruktioner med på köpet, trots att betalkortet ofta gråter en stilla tår när det glider genom terminalen. Så hur står det till egentligen – är det en säsongsbetonad aktivitet man har att göra med, eller något helt annat? Något förvånansvärt är det faktiskt … det senare! Hur ofta man bör impregnera kängorna beror nämligen uteslutande på hur mycket man har varit ute under året som gått. Är man en sann ”det-finns-inga-dåliga-kläder-bara-dåligt-väder”-anhängare kan man gott göra flera behandlingar om året. Är man istället bara skogsmulle på deltid brukar det räcka med en gång vart eller vartannat år. Alternativt kör man på den gamla goda tesen: blir man blöt om tårna åker flaskan fram!


Hur gör du när du ska impregnera dina vandringskängor? Har du några supertips som inte står med i inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta!

För mer information om att impregnera vandringskängor, läs gärna:

Outdoorexpertens skötselråd för kängor