Ryggsäck för dagsturer – vilken ska jag välja?

Bästa ryggsäcken dagstur
SponsorDet här inlägget innehåller reklam genom affiliatelänkar till Outnorth

Då har det äntligen blivit dax! Dax att inviga en sprillans ny serie här på Friluftsbyrån. En helt ny kategori av inlägg faktiskt, som skiljer sig lite från det vi annars brukar prata om här på hemsidan. Men ändå inte på något konstigt sätt? Från och med denna veckan och i många månader framöver ska vi nämligen prata om … den ädla konsten … att … Prylhandla! Japp, så är det – grön prylhandling i samtliga bemärkelser kommer det att bli, med målet att bygga upp en riktigt bra utrustingsbas som låter en lufsa fritt oavsett vart längtan än kallar. Och först ut på listan är: en riktigt bra ryggsäck för dagsturer!

Av alla de prylprojekt man kan ta sig an som luftig själ är dagsryggsäcken helt klart ett av de roligaste. Säckarna kommer i en uppsjö av olika modeller, storlekar, färger och former – tänk bara på Naturkompaniets smällkaramelliga Kånkenväggar, och lägg sedan till minst fem sådana till. En riktigt rolig tur till affären alltså, speciellt om man är det minsta glad i att dra kortet i terminalen. Samtidigt är det också ett av de svårare uppdragen på grund av ryggsäckens relativt permanenta natur. För till skillnad från andra delar av friluftsutrustningen, som kängorna eller underställen till exempel, så slits ju inte dagsryggsäcken särskilt mycket oavsett hur många timmar den än spenderar ute i friska luften. Därför behöver den inte heller bytas ut särskilt ofta, vilket gör det extra viktigt att välja rätt från första början. En stor men spännande uppgift att ha framför sig helt enkelt!

Ryggsäck för dagsturer – hur har urvalet gått till?

Låt oss rivstarta detta djupdyk i ryggsäckarnas fantastiska värld med ett par ord om något helt orelaterat – nämligen hur den här tipslistan har kommit till. En ganska så viktig del av en recensionsartikel faktiskt, i alla fall för dig som planerar att genomföra ett köp inom en snar framtid. För hur man än vänder och vrider på det så är det ju lite av en investering att köpa en ryggsäck för dagsturer (alla fall om man önskar införskaffa en ordentlig sådan), och säger ordentlig investering säger extra viktigt med research och transparens.

Så var kommer informationen i den här artikeln ifrån? Lite blandad kompott faktiskt! Kort förklarat är alla rekommendationer som presenteras i Friluftsbyråns tipsinlägg, inklusive det här, främst baserade på egen erfarenhet. Därtill tillkommer åsikter från andra inom branschen, plus lite input från butiker och kvalitativa tester (tänk Råd och Rön osv). Slutresultatet blir allsidiga och nyanserade recensioner av ett mindre antal produkter som presenteras utan inbördes ordning. Alla ryggsäckar i texten nedan håller alltså otrolig hög kvalité på samtliga fronter, samtidigt som de par specifika egenskaper som passar extra bra beroende på syfte, behov och budget. Är man nyfiken i en stut och verkligen inte kan hålla sig är det bara att scrolla ner och börja läsa!

Vad gäller det mer praktiska urvalet har ryggsäckarna valts ut efter följande kriterier:

 • Byggkvalité – ryggsäcken ska vara slitstark, tålig och hålla för många års regelbunden användning.
 • Ergonomi – bärupplevelsen ska vara bekväm oavsett om det är ett ombyte eller femton kannor kaffe som ska följa med.
 • Funktionalitet – utrymmet ska vara praktiskt fördelat och gärna ha lite finurliga inslag.
 • Kostnad – prislappen ska vara rimligt satt och funka för de flesta plånböcker.
 • Volym – packutrymmet ska vara tillräckligt stort för att få plats med allt nödvändigt och lite till.

Då kör vi igång då!

4 köpvärda ryggsäckar för dagsturer, dagsvandringar och andra kortare utomhusaktiviteter

1. Haglöfs Tight Medium (20L)

Vikt: 525g

Volym: 20L

Riktpris: 700kr-900kr

Får pluspoäng för: frontalöppning, 100% återvunnet huvudmaterial, pangpris

Får minuspoäng för: prassligt tyg på insidan, avsaknad av sidofickor för vattenflaskor

En ryggsäck som passar extra bra för dig som: vill ha en funktionell väska utan krusiduller.

Först ut på listan är en riktig klassiker inom kategorin ryggsäck för dagsturer, nämligen Haglöfs ryggsäck Tight i storlek medium. Modellen brukar rätt och slätt beskrivas som ”lagom”, och har man någonsin haft säcken på axlarna så går det faktiskt inte annat än att hålla med. Först och främst har vi designen som är snygg utan att väcka någon större uppmärksamhet. Det återvunna materialet är ”väderbeständigt” (tänk ”helt-okej-med-lite-regn-men-undvik-gärna-thailandsmonsun”). Huvudfacket (med frontalöppning!) är rymligt utan att ryggsäcken för den delen blir otymplig. Väskan har även två mindre fickor (en osynlig bakom spännremmen på framsidan och en på insidan) som utgör superbra förvaringsplatser för plånböcker, solglasögon och annat jox som har en tendens att gå upp i rök. Innerfacket har dessutom en fastsydd nyckelknippa vilket är toppen på grund av … ja, vad ska man säga? Alla som någon gång har letat efter en nyckel i en ryggsäck vet nog exakt varför.

Även ur ett ergonomiskt perspektiv är ryggsäcken ganska lagom: tillräckligt styv för att kännas lätt att bära under heldagsvandringar, men samtidigt så pass mjukt att det inte skaver mot varken ländrygg, armhåla eller nyckelben. Här är säkert den halvhårda ryggpanelen en avgörande faktor, som även skyddar icke ont anande kotor från diverse vattenflaskor och annat nedpackat. Och så har den avlastande bröst- och höftremmar förstås! Riktigt kanoners om man har råkat packa med lite för många chokladbollar till fikapausen.

Haglöfs Tight finns i en rad olika färger och kostar drygt sju gamla Carl von Linné:are. En riktigt prisvärd väska kan man alltså säga!

2. Fjällräven Kånken (16L)

Vikt: 300g (!)

Volym: 16L

Riktpris: 1’000kr

Får pluspoäng för: slitstarkt material, låg vikt, råsnygg design

Får minuspoäng för: tunna axelband, icke-elastiska sidofickor.

En ryggsäck som passar extra bra för dig som: vill ha en enda väska för både frilufts- och stadsliv.

Vad vore en ryggsäckslista utan vår allas älskade Kånken? Ganska så komplett faktiskt, i alla fall om man frågar många inom branschen! Kånken är nämligen något så märkligt som en bästsäljande friluftsväska som frångår många av de designprinciper som är praxis idag. Ryggsäcken har till exempel relativt tunna axelband och saknar både bröst- och höftremmar. Ett ganska så dåligt köptips kan man alltså säga – i alla fall i teorin.

Men! Väl ute på en grön plats av bästa slag är situationen en helt annan. Den praktiska användarupplevelsen är liksom så pass bra att man nästan blir lite frälst. Först och främst är ryggsäcken otroligt skön att bära på – med en lättare packning känns den liksom knappt när den hänger på ryggen. Lite som att bära omkring på ett moln ungefär! Sen har den frontalöppning vilket får dubbel tumme upp, en stor innerficka med medföljande sittunderlag (funkar lika bra för barnrumpor som vuxenbakar) och breda handtag om man önskar vila ryggen ett tag. Den skaver inte, stöter inte och är så kompakt att den aldrig går emot svanskotan – ett riktigt toppendrag för oss lufsare av kortare slag. Även materialet är fantastiskt: tåligt och slitstarkt utan att för den delen bli knöligt eller bulkigt. Extra pluspoäng delas ut till de mjuka axelremmarna som till och med är sköna mot bara axlar.

Utöver den vanliga designen finns även specialversionerna Re-Kånken och Kånken Re-Wool som båda tillverkade i återvunna material. Näst dyrast på listan, men en prisvärd investering för en ryggsäck av gå-i-arv-kvalité.

3. Osprey Talon 22 (22L)

Vikt: 900g

Volym: 22L

Riktpris: 1’000kr-1’400kr

Får pluspoäng för: otrolig funktionalitet, väldisponerade fickor, fiffiga detaljer

Får minuspoäng för: sticksigt tyg på insidan av axelremmarna

En ryggsäck som passar extra bra för dig som: vill ha en dagsryggsäck extra allt!

Låt oss gå rakt på sak – Osprey Talon är nog den i särklass bästa dagsryggsäck som finns på marknaden just nu. Japp, så är det! Fullproppad med finurligheter är den, och börjar man väl kika närmare på detaljerna tar de positiva överraskningarna aldrig riktigt slut. Ryggpanelen är till exempel inte bara härligt stöttande, utan har även inbyggda luftkanaler som gör att man aldrig blir så där jobbigt svettig om ryggen. Ryggsäcken har ett inbyggt vätskesystem, hål för en sån där röd LED-lampa, en visselpipa i ena bröstremmen och en finurlig plopp för smidig transport av cykelhjälm. Och vad sägs om åtta mindre fickor, varav tre sitter på axel- och höftremmarna? Man behöver alltså inte ens ”svinga fram” ryggsäcken för att komma åt betalkort, snacks, och annat viktigt. Om inte det är bra så säg!

Även vad gäller mer klassiska aspekter briljerar Talon av gott designmannaskap. Väskan är ordentligt byggd med breda, lätt vadderade remmar på både axlar och höft. Axelremmarna går att höja och sänka för att passa alla, oavsett storlek på torson. Materialen är återvunna och robusta. Flera av de utvändiga fickorna har spännremmar så att inget riskerar att trilla ut. Och så har den reflekterande tryck, gott om utrymme i det stora facket … listan kan göras lång.

Talon finns i en rad olika kulörer, så det är fritt färgval som gäller. Om packlistan brukar vara riktigt lång, eller riktigt kort för den delen, har Osprey ett fantastiskt system där samma design finns i flera olika storlekar: 11, 22 och 33 liter för den här modellen.

4. Osprey Skarab 30 (30L)

Vikt: 780g

Volym: 30L

Riktpris: 1’100kr

Får pluspoäng för: stor ficka med resårband, integrerat regnskydd

Får minuspoäng för: toppmatad öppning

En ryggsäck som passar extra bra för dig som: vill ha en praktisk dagsryggsäck för hela familjen.

Ytterligare en väska från fantastiska Osprey! Denna gången en lite mer familjeorienderad sådan, helt klart designad av någon som vid minst ett tillfälle har upplevt kombinationen nerpackade regnkläder + plötsligt oväder + ledset barn + osamarbetande blixtlås. Eller ja – så känns det i alla fall, med tanke på att Skarab 30 har en stooor ficka på framsidan som öppnas med resår istället för knäppknapp eller blixtlås. Packar man smart har man alltså riktig snabb åtkomst till utvalda ägodelar. Toppen för barnfamiljer och andra personer som gillar snabba ryck!

Som om det praktiska inte vore nog så bjuder Skarab även på en riktigt härlig bärupplevelse oavsett hur många ombyten, matsäckar och vattenflaskor som ska med. Likt Talon har Skarab en stadig ryggpanel som både stöttar, ventilerar och skyddar. Den har remmar för bröst och höft, samt axelband som går att justera på både längden och höjden – en toppenfunktion om två föräldrar av olika längd ska kånka på lasset. Tyget som går mot kroppen är riktigt mjukt så det är inget problem att gå i T-shirt eller linne, alternativt bar överkropp om man föredrar det. Vad gäller extra funktionaliteter har väskan ett integrerat regnskydd i ett gömt fack längst ner in mot ryggen, ett integrerat vätskesystem (barnsligt kul att dricka från slangen!) och två öglor för förvaring av gåstavar eller annat kul. En riktigt fin pinne man hittat längst vägen kanske?

Likt Ospreys andra modeller finns Skarab i ett par olika storlekar – 30L som i beskrivningen, men även 22L om man föredrar något mindre. Även färgen bestämmer man själv efter tycke och smak!

Frågor & svar om att köpa en ryggsäck för dagsturer

Vad är en bra storlek för en ryggsäck?

Åh, en typisk hur-långt-är-ett-snöre-fråga! Allt beror ju på vart man ska, hur många man är, vad man har för behov osv. En otroligt grov generalisering är väl att 22-25 liter funkar toppen för ett sällskap på två-tre vuxna, medan en barnfamilj ofta har nytta av något större utrymme än så. Sen så beror det ju som sagt så himla mycket på! Om man likt Friluftsbyrån själv vill ha med sig en halv kameraaffär plus en dryga tio liter varm choklad på tur så kan man gott satsa på något lite större. Sen finns det säkert barnfamiljer där samtliga inblandade aldrig blir blöta om baken och bara precis äter knäckebröd med smör, och då räcker det kanske med en tygpåse över axeln. Bäst brukar det bli att köpa hem en väska eller två och varsamt göra en testpackning. De flesta butiker har ju väldigt generösa villkor för returer idag!

Hur mycket får plats i en dagsryggsäck på 20L?

Mer än vad man tror! Den vanliga rekommendationen för en dagsryggsäck ligger ju som sagt på 22-25L, så ganska så lagom mycket grejer kan man väl säga? Om vi kikar på en Fjällräven Kånken till exempel, listans absoluta minsting med sina 16L, sväljer den utan problem en packning för två vuxna bestående av:

 • Två extra tröjor
 • Två par extra strumpor
 • Ett extra sittunderlag (ett finns redan med i väskan)
 • Ett paket näsdukar/toapapper
 • Tre-fyra mackor
 • En gofika
 • Termos och vattenflaska
 • Bilnycklar, husnycklar, plånbok, telefon, plåster, handsprit och annat viktigt jox
 • Ett par mindre säsongsbetonade föremål som solglasögon, solkräm eller extra vantar och mössa.

Ganska så ordentligt ändå, eller hur? Härifrån kan man sen, väldigt mycket mellan tummen och pekfingret, lägga till en mellanstor grej (tänk tröja, regnjacka, blöjor, matlåda) eller två-tre mindre grejer (tänk barntröja, macka, mössa) per extra liter i volym. 20L motsvarar alltså packningen ovan + ett par extra ombyten för barn, alternativt en riktigt maffig fikastund för hela sällskapet. Större utrustning som primuskök, storzoomskameror och fågelkikare på stativ får däremot garanterat stanna hemma. Önskar man ha med sig något sådant är det bättre att satsa på en ryggsäck i storleksordning 30-35L!

Vilken är den bästa ryggsäcken för dagsturer?

Osprey Talon 22 för solo- och duolufsare, Osprey Skarab 30 om man är fler än så. Utan tvekan!

Och vilken är den bästa ryggsäcken för dagsvandringar?

Samma som ovan, så länge stormkök inte är ett stående inslag på packlistan. Då är det bättre att köra på en Skarab 30 oavsett hur många som ska följa med (alternativt en Talon 33L om man föredrar den modellen).

Och… den bästa ryggsäcken för utflykter?

Även här är Osprey Talon 22 en klar vinnare!

Hur viktigt är det att en ryggsäck för dagsturer har bröst- och höftremmar?

Svårt att säga utan att veta mer om vem det är som ska bära på kalaset och vilka behov som finns! Utöver att ge ryggsäcken ett riktigt tufft utseende finns ju remmarna med av ergonomiska skäl: de vid bröstet gör så att axelbanden går att justera, medan de vid höften avlastar överkroppen från ryggsäckens tyngd.

Rent krasst kan man alltså säga att det inte är superviktigt att de finns med så länge man packar lätt och/eller inte har problem att lufsa runt med ett par extra kilo på ryggen. Om man å andra sidan vet att man brukar vilja ha halva huset med sig, eller bara tycker att det är jobbigt med extra vikt, kan det vara en god idé att investera i en väska som är utrustad med en rem eller två. Om man å tredje sidan är grön på det gröna och inte har en aning om hur den framtida packlistan kommer att se ut? Då kan det nog vara värt att sikta på en remmig modell för att vara på den säkra sidan. Bättre säker än ledsen i ögat som man brukar säga!

Ingen dagsryggsäck på listan föll mig i smaken. Vilka andra är bra?

Många! Haglöf Corker 20L är till exempel en stark kandidat som inte fick vara med på listan på grund av dess något knepiga sidoöppning. De flesta av Salomons modeller är superbra om turen ska utföras på cykel, men kanske inte lika praktiska i alla andra fall. Sen finns det Lundhags Kliiv 28 som är otrolig både i kvalité, utseende och tyvärr också i pris, och så typ alla modeller från Osprey om man har specifika behov… Listan kan göras lång!


Det var det! Lycka till med ditt val av ryggsäck och, som vi på Friluftsbyrån brukar säga – lufsa på!

Ps. Har du någon favvosäck som inte står med på den här listan? Lämna gärna en kommentar och berätta!