Alla som aldrig har fått skavsår under en vandring räcker upp en hand! Nähä, precis som förväntat – inte ett endaste finger så långt ögat kan nå. Inte så konstigt egentligen, med tanke på att skavsår av alla dess slag ju är en av de vanligaste åkommorna som drabbar oss skogsmullar när vi är ute på tur. Det spelar liksom ingen roll hur många kärleksserenader man än viskar till hudens mest känsliga områden innan man ger sig av – står det långtraskning på schemat är risken stor att man avslutar dagen blåsigare än vintervinden själv. Och i vissa fall blir det så illa att utslagen leden till en alldeles för tidig resa hemåt. Helt i onödan, faktiskt. Det finns nämligen ett par riktigt bra knep att ta till för att undvika skavsår, både på fötter och insidan av låren. Häng med så slår vi ett närmare kik!
Så undviker du skavsår på fötter och lår under en vandring
1. Gå in kängorna innan du ger dig ut
Okej! Låt oss köra igång den här listan med ett äkta husmorsknep mot skavsår, nämligen att gå in skor som ännu inte har fått känna på den friska luften. Syftet med ingången är i det här fallet två. För det första att låta fötterna göra några anpassningar i det tillfälliga boendet innan samboskapet sätts på prov. För det andra att identifiera samtliga områden som potentiellt kommer att ställa till med problem under en framtida tur. (Mer om vad tusan man ska göra med den informationen går att läsa under punkt 3.) Exakt hur mycket man ska använda skorna innan de får en permanent plats i den gröna garderoben avgör man själv. Men, mellan tummen och pekfingret kan man väl kanske säga … tre-fyra långpromenader à en timme vardera? Då gärna i varierade terräng med en fullastad ryggsäck på axlarna för att simulera verkliga omständigheter!
2. Använd strumpor i ull
Ett annat klassiskt knep man kan ta till för att undvika skavsår under en vandring är att enbart klä fossingarna i strumpor av ull. Av alla material som finns tillgängliga på marknaden är fårens krulliga overall nämligen tveklöst bäst på att schasa ut svett, regn och annan typ av fukt från fotens innersta sfär. Och säger torra fötter säger mindre risk för både blåsor och skav, det är sedan gammalt. Vilken modell man sedan väljer spelar ingen större roll. I Friluftsbyråns egna lya är det främst dessa strumpor från SOC som ligger och lurar i garderoben, men det finns många fina att välja mellan!
3. Tejpa fötterna med Optiplaste
Det må låta knäppt, men det är sant som det är sagt: fot + tejp = skavfri tur. Japp, så är det! Att tejpa fötterna med medicinsk tejp är en ypperligt bra grej att göra innan avfärd – speciellt om man har fötter som tenderar att få blåsor så fort de får nys om att kängorna har plockats ut ur garderoben. Har man aldrig hört talas om tejpning förut så handlar det om en ganska trevlig aktivitet där man lindar in fötternas ömtåligaste hörn i en slags vävd, nästan bomullsaktig tejp. Tanken är att tejpen skapar ett skyddande lager som förebygger att oönskat gnid pågår nere i kängans mörkaste hörn, vilket i sin tur motverkar både skav, blås och annat trist. Känner man sig sugen på att testa finns en stor guide om ämnet här!
4. Lufta fötterna när du får chansen
Väl ute på en grön plats av bästa slag finns det ytterligare några saker man kan göra för att hålla fötterna i bästa möjliga skick. En av dem är att lufta fötterna, det vill säga ta av strumpor och skor, så ofta man kan. Precis som med de tidigare nämnda yllestrumporna är syftet här att hålla fötterna torra för att undvika att huden blir inbjudna till en intim stund av gnidigaste slag. Bäst är det att sikta på minst tre luftstunder per vandringsdag (t. ex. på lunchen, på kvällen, varje gång man stannar för att trycka i sig en chokladboll eller två …) men helt ärligt kan man i det här fallet köra stenhårt på det klassiska ju fler desto bättre.
5. Byt strumpor minst en gång om dagen
I samband med att man luftar fötterna kan man även passa på att ta på sig torra strumpor. Bytet behöver naturligtvis inte ske varje gång tårna får känna på sommarvinden, men en två-tre gånger under dagen kan man gott sikta på. Har man inte tillräckligt många vandringsstrumpor för att klara så många swoppar är ett hett tips att hänga det fuktiga paret på tork på ryggsäckens baksida. Då torkar de medan man traskar vilket innebär att man bara behöver ha två par sockar i packningen. Förutsatt att det inte regnar då, såklart!
6. Ha ett tajt (och fuktdrivande) plagg runt låren
Och så en sista grej! Utöver skoskav är lårskav något som drabbar många av oss lufsare – ett mindre blåsigt men ändå fullt lika jobbigt skavsår som främst uppstår en bit upp på låren. Även här finns det ett riktigt bra sätt att bli av med åkomman: att använda ett par tunna shorts under vandringsbyxorna som skyddar huden mot friktion. Vanliga cykelbyxor funkar bra, men bäst resultat får man med den här typen av shorts i mjuk ull som förblir torra även i de svettigaste av situationer. (Vanliga underställsbyxor i ull funkar också toppen om vädret är kyligare.) En väl värd investering om man vet att man ofta drabbas!
Så var det med den saken! Har du några supertips för att undvika att få skavsår under en vandring som inte står med på listan? Lämna gärna en kommentar och berätta!