Vatten under vandring

Hur mycket vatten bör man packa inför en vandring?

Nämen – vad skådar ögat om inte ett sprillans nytt bidrag till frågelådan? En frågefredag dessutom! Verkligen passande om man får säga det själv. Frågan kommer från Emelie, och mailet? Det löd ganska exakt så här: Fick upp intresset för vandring under pandemin. Ska nu ut och vandra/tälta i en natt men vet inte hur mycket vatten som krävs? Har försökt leta men svårt att hitta info. Några tips? Slut på meddelandet! Bra fråga, eller hur? Det är ju liksom ofta svårt att veta hur mycket vatten man bör packa inför en vandring – speciellt om man är grön på det gröna. Så låt oss ta ett riktigt djupdyk i flaskornas fantastiska värld och se hur det egentligen ligger till!

Vatten under vandring – hur många liter bör man ha med?

Då kör vi igång då! Rakt på sak, tjoff på pannkakan bara. Ett konkret svar på frågan är att det är helt omöjligt att säga exakt hur mycket vatten en specifik person bör packa inför en vandring. Det finns nämligen så himla många variabler som avgör hur mycket av naturens blåa guld man gör av med under en dag. Ålder och fysisk form till att börja med. Sen tillkommer en massa utomstående faktorer som väder, temperatur och terräng. Och så vidare i all oändlighet. Ett lite mindre konkret svar på frågan ser istället ut såhär: en vanlig riktlinje är att man bör ha med sig 2-2.5 liter dricksvatten och drygt 0.5 liter matlagningsvatten per lufsare och dag. Det innebär att packningen bör innehålla drygt

  • 1 liter vatten per person för en halvdagstur utan matlagning.
  • 1,5 liter vatten per person för en halvdagstur med matlagning.
  • 2-2,5 liter vatten per person för en heldagstur utan matlagning.
  • 2,5-3 liter vatten per person för en heldagstur med matlagning.

Och så en sista grej! Känner man sig överväldigad av blotta tanken att behöva kånka runt på flera liter flytande last kan man alltid kolla om det finns någon vattenkälla längs sträckan man ska traska. På många ställen är naturen nämligen så fiffigt utformad att man helt sonika kan fylla på vattenflaskorna i de kostnadsfria törstsläckarhak som finns utströsslade lite här och var. Från vissa av dessa källor, som underhållna vattenkranar till exempel, går det superbra att hälla i sig vattnet direkt från kåsa till kakhåll. Om det å andra sidan är en bäck eller sjö som står till tjänst är det istället rekommenderat att koka/filtrera vattnet för att få bort allehanda virus och bakterier som kan lura i mörkret. Mer om det i ett framtida inlägg!


Mer om vatten och vandring

Läs mer om att dricka fjällvatten inne hos Friluftsfrämjandet

Läs mer om hur mycket vatten man bör dricka per dag inne hos Karolinska Institutet