Som ett slags komplement till Friluftsbyråns två tidigare inlägg om att tälta i naturreservat och att tälta i nationalparker ska vi i det här inlägget kika närmare på ett specialfall som inte har tagits upp, nämligen hur tusan det ligger till med tältning på stranden. För hur tydligt det svenska regelverket än verkar vara så är det inte särskilt lätt att göra rätt. Det är allemansrätten å ena sidan, tomtgränser å andra sidan och specialfall å tredje sidan. Så hur står det egentligen till? Får man lov att tälta på stranden, eller är man förpassad till att slå läger på en närliggande camping? Svaret på frågan är …
Att tälta på stranden – en (för det mesta) tillåten aktivitet
… gult! Gult som i gult ljus alltså, eller som i för det mesta men inte alltid om man föredrar lite mer klarspråkiga termer. Som en grov generalisering kan man säga att alla Sveriges ständer är inkluderade i vår fantastiska allemansrätt, vilket innebär att man utan problem kan spendera både en och två nätter med vattnet som närmaste granne. Här snackar vi både havsstrand och sjöstrand, men även kustnära sträckor vid klippor och andra mindre tältvänliga platser. Men! Sen händer det ibland att området som stranden befinner sig i har så kallad begränsad allemansrätt, och då gäller det att kolla upp vad som fäller för tältandet om man vill hålla sig på rätt sida av regelboken. Den begränsade allemansrätten gäller bland annat om stranden är belägen:
- i ett naturreservat
- i en nationalpark
- på privat mark eller nära någons hus
- på ett militärt övningsfält.
Hur gör man då för att ta reda på om den där tramsigt perfekta kustbiten man sett på Instagram befinner sig i ett område av pekpinnigaste slag? Jo, man drar snabbt upp mobilen och surfar in på Kartan över skyddad natur – en kalasbra tjänst av och med vår allas älskade Naturvårdsverket. Där kan man enkelt se om det finns några begränsningar på platsen ifråga. (Skulle det råda begränsad allemansrätt kan man klicka sig vidare till Sveriges nationalparker respektive Länsstyrelsens hemsida för mer information om vilka regler som gäller.) Man kan även besöka Försvarsmaktens karta över landets militära skjutområden för att säkerställa att man inte kommer att bli väckt med dunder och brak. Och den privata marken? Tja, där gäller det mest att hålla ögonen öppna. Är man i riskzonen för att skymta en vild nakenbak kan man gott flytta sig en bit. Annars är det fritt fram som gäller!