Får man sova i ett vindskydd?

Får man sova övernatta i ett vindskydd

Det kom en fråga på mailen! En mycket kort sådan, som löd ungefär såhär: Får man lov att sova i ett vindskydd eller är de bara till för dagsbruk? Med vindskydd avses alltså de små hoddorna som finns utspridda lite här och var i vår fantastiska natur, och frågan i sig? Helt klart mycket relevant. Hur mycket man än letar så finns det nämligen sällan någon skylt som informerar om vilka regler som gäller för alla sent anlända besökare, och grönområdenas hemsidor tenderar att inte heller vara till särskilt stor hjälp. Så hur står det till egentligen – får man lov att sova i ett vindskydd? Eller är man förpassad till ett medtaget tält om man önskar ta sig en snarkis ute i det gröna? Häng med så slår vi en närmare kik på frågan!

Att sova i ett vindskydd – är det tillåtet?

Kort svar på en kort fråga: visst får man det! Att spendera natten i ett vindskydd är absolut tillåtet, även i de naturreservat och nationalparker där blotta tanken på en mysig kväll i tält eller tarp kan få en hemskickad snabbare än man hinner säga markpinne. Och inte nog med det. Många inbitna lufsare är till och med av åsikten att vindskydd är riktigt bra platser att sova på. Ganska logiskt ändå: de skyddar mot regn och kostar ingenting att använda. Har man tur kan det till och med finnas bekvämligheter som bänkar, eldstäder och ved. Ett slags vildmarkens Airb’n’b kan man alltså säga!

Okej, det där sista var kanske något av en överdrift, men ett Airb’n’possibly-kitchen kan de väl i alla fall få kallas. Men någon all-inclusive? Det är det definitivt inte. Därför är det extra viktigt att ha koll på packlistan när man ska spendera natten i vindskydd för att inte glömma utesovandets heliga trio: sovsäck, liggunderlag och något mjukt att vila huvudet på. Och så öronproppar såklart, ifall man har oturen att få nattligt sällskap av sågverket själv!

– – – – – – – – – – –

Friluftsbyrån tipsar:

Hitta vindskydd nära dig med hjälp av Vindskyddskartans toppenbra:iga sökfunktion. Har man tur så finns där även bilder och en beskrivning av platsen.