Första hjälpen för vandring och friluftsliv

Första hjälpen för vandring & friluftsliv: vad bör finnas med?

SponsorDet här inlägget innehåller reklam genom affiliatelänkar till Outnorth

Alltså, helt ärligt nu. Visst finns det vissa grejer inom friluftsvärlden som är … oväntat krångliga? Sånt som man liksom aldrig skänker en tanke åt precis i början av den gröna karriären, men som med åren ger upphov till suckar och stånkar djupa nog att blåsa ut den största av lägereld. Att hitta en laglig tältplats i Sveriges sydligaste län är en typisk sådan grej. Att hitta ett par ordentligt sittande skalbyxor för dam är en annan (särskilt om man, likt Friluftsbyrån själv, har mycket junk in the trunk). För att inte glömma den eviga vånda som nog drabbar oss alla – att komma på vad tusan man ska stoppa ner i första hjälpen inför en vandring eller friluftstur.

Okej – det där med lägerelden var kanske något av en överdrift, men visst är det svårt att få ihop en riktigt bra första hjälpen? Det spelar liksom ingen roll hur mycket tid man har spenderat ute i den friska luften: sätter man foten innanför apotekets tröskel är risken stor att hela hjärnkontoret snabbt står i lågor av allt grubblande. Ska man ha … Ipren? Alvedon? Bandage? Gipsbinda och varmvattenskål? Kanske en solcellsdriven hjärtstartare som går att fästa utanför väskan? Så många alternativ, det ena rimligare (och orimligare!) än det andra. Så hur kan en bra första hjälpen se ut? Och är det något särskilt man ska tänka på? Häng med så slår vi ett närmare kik i första hjälpens oväntat krångliga värld!

Första hjälpen för korta vistelser i naturen

Då kör vi igång då! Rakt på sak, tjoff på pannkakan bara. Nedan följer ett förslag på första hjälpen-packning att ha med under dagsturer, kortare vandringar och andra spännande utflykter som inte innefattar en god natts sömn ute i det fria.

  • Smärtstillande tabletter för att kunna dämpa värk om kroppen vaknar på fel sida av sängen.
  • Vanliga plåster för att kunna pyssla om mindre sår om man råkar trilla, falla eller fatta tycke för en riktigt elak taggbuske.
  • Skavsårsplåster för att kunna skydda skavsår om fötterna och kängorna deklarerar grannfejd av jobbigaste slag.
  • Sårtvättare för att kunna rengöra större sår om den öppna huden kommer i kontakt med sura strumpor, illaluktande jordhögar eller andra bateriehärdar.
  • Pincett för att kunna tillrättavisa fästingar, taggar eller annat närgånget trams om ett oönskat möte äger rum
  • K._._.s_._.p för att kunna … nämen, vad händer här? Det verkar som att bokstäverna är ute på vift. Hoppas de hittar tillbaka innan inlägget är slut!
Första hjälpen för kortare vandringar och utflykter.
Plåster, Ipren, pincett och leukoplast (ett alternativ till skavsårsplåster). Sårtvättare saknas på bilden pga … Ja. Vinter + Friluftsbyrån = opåfylld första hjälpen kan man väl säga.

Sådär! En kort men fullt tillräcklig lista över grejer som hjälper oss lufsare att handskas med de vanligaste skadorna som sker ute i det fria – skoskav, insektsbett och taggbuskkramar för att nämna några. Skulle badrumsskåpet eka tomt brukar vanliga mataffärer av modell större kunna stå till hjälp med det mesta, minus sårtvätten som ofta kräver en tur till närmaste apotek. Hur man sedan paketerar det hela väljer man själv: Friluftsbyråns egen rekommendation en vattentät påse eftersom blöta plåster inte gör någon glad, men en lättillgänglig ficka i ryggsäcken gör jobbet typ lika bra. Och om man föredrar vandring framför handling? Då kan man alltid köpa ett färdiggjort kit i närmaste friluftsbutik! Den här lilla från Lifesystems är till exempel toppen – innehåller det mesta från listan ovan och får plats i den minsta av skaljacksficka.

Första hjälpen för långa vistelser i naturen

Utöver grejerna på listan ovan kan det vid längre turer (tänk helikopterfärd–till–närmaste–sjukhus långt från civilisationen) vara bra att komplettera kittet med:

  • Bandage med säkerhetsnål och gasbinda (eller sterila kompresser) för att kunna plåstra om kroppen om den stora olyckan är framme
  • Tabletter mot dålig mage för att kunna lugna tarmen om morgonkaffet sätter sig på tvären
  • Sax och steril tejp för att kunna lappa ihop sår om naturen ger någon i sällskapet en ordentlig känga
  • Vätskeersättning för att kunna återställa balansen om vatten är en bristvara
  • K._._.s_._.p för att kunna … nämen, fortfarande inte tillbaka! Suck, stånk och stön. Hoppas verkligen att de hittar hem snart!
Första hjälpen för längre vandringar
Bandage, holländsk steril kompress, sax och sårtejp. Imodium och vätskeersättning saknas av samma anledning som nämns ovan.

Inte en så pjåkig lista, eller vad sägs? Tillräckligt med grejer för att kunna lösa det mesta ifall Olyckan skulle ha flyttat från skroten till skogen, samtidigt som ryggsäcken inte tyngs ner av onödigt många orostankar och ut-i-fall-att-scenarios. Sen är det såklart superviktigt att rätta packningen efter ändamålet. Ska man ut och höstvandra med lägereld som uppvärmningsmetod kan det till exempel vara bra att även packa ner en tub brännskadegel eller två.

Vad gäller den praktiska delen går långturslistan i lillturslistans fotspår. De flesta grejer som nämns ovan (sax, steril tejp, vätskeersättning … ) går att köpa i vanlig mataffär, resten löser närmaste apotek. Plastpåsar och vattentäta behållare funkar fortsatt toppen för att transportera kalaset. Och! För att inte glömma. Drar man sig inte för att ge kortet en åktur i terminalen innehåller många färdiggjorda kit liknande grejer som listorna ovan. First aid Trek är en personlig favorit (tänk stort innehåll och liten förpackning), men det finns många som är bra!

Det är inte bara prylarna som räknas

Då ska vi se. Ge tips på bra saker att ha med i första hjälpen under en utetur? Check. Berätta varför respektive sak har en given plats i packningen? Check. Informera om hur man får till kittet rent praktiskt? Check. Fint! Då återstår bara att önska en trevlig tur med en vänlig uppmaning om att lämna en kommentar i slutet av … Nämen … Vad … Är det inte de bortsprungna bokstäverna som kommer spatserande runt krönet? Jo, visst är det! Ett u, ett k, ett n och ett a, som tillsammans formar ordet KkusnapKunskapKunskap! Eller, om man även tar med den tämligen långa svans av bokstäver som följer:

  • Kunskap, för att kunna agera snabbt och på rätt sätt om olyckan är ett faktum
Tysk första hjälpen-broschyr.

Uppmärksamhetstörstande bokstäver eller skrivknep för att skapa fokus – oavsett vilket så stannar listornas sista punkt förhoppningsvis kvar lite extra länge efter att man har läst klart det här inlägget. För hur man än vrider på saken så är ju just kunskap den absolut viktigaste komponenten i en första hjälpen: vet man inte hur man tar hand om ett blödande sår spelar det ingen roll hur många sterila kompresser man har i väskan. Så – se till att vara påläst! Ta någon timme innan avfärd för att kolla upp hur man gör för att tvätta och plåstra om ett större sår, eller hur man hjälper någon som ligger avsvimmad på marken. Finska Röda korset är en superbra källa till information med sina inlägg om man inte vet var man ska börja!


Där satt den! Vad har du i din första hjälpen för vandring och friluftsliv? Kanske samma saker som i det här inlägget, eller något helt annat? Lämna gärna en kommentar och berätta!