Skaljacka regnjacka skillnad

Regnjacka och skaljacka: vad är skillnaden?

Alltså, helt ärligt nu. Visst är det svårt att förstå vad det är för skillnad på två till synes identiska kategorier av friluftsprylar? Det spelar liksom ingen roll hur gammal man är i gemet – traskar man in i en av landets gröna butiker är det ofta total huvudbry som uppstår. Det är skalbyxor till höger och överdragsbyxor till vänster (skillnad?), löparskor en bit från trailrunningskor (är det inte samma??), hängmattor på samma hyllplan som hammockar (men snälla vad händer???) och så vidare i all oändlighet. För att inte glömma den klassiska duon regnjacka och skaljacka! Två ytterplagg med olika benämningar som, enligt butikernas beskrivningar, verkar ha väldigt snarlika egenskaper. Och ändå kallas de olika saker! Så vad är det egentligen för skillnad på en regnjacka och en skaljacka? Och när bör man ha med sig respektive plagg? Häng med så slår vi ett närmare kik!

Vad är det för skillnad på en skaljacka och en regnjacka?

Nu gäller det att hålla rumpan riktigt nära sittunderlaget, för här kommer ett svar av oväntat slag. Beredd? Bra, då kör vi. Skillnaden mellan en regnjacka och en skaljacka är … omöjlig att förklara. Eller snarare – omöjlig att förklara utan att veta vilken typ av regnjacka som avses. Inom friluftskulturen förekommer nämligen två olika typer av regnjacka som har ungefär lika mycket gemensamt som en vandringskänga och en luftig sandal: den traditionella i galon (till vänster på bilden ovan) och den moderna i impregnerat tyg (till höger på bilden ovan). För att ingen ska bli utelämnad får det alltså bli två svar på en och samma fråga, där man själv får välja vilket alternativ som passar ens föreställning av en regnjacka bäst. Låt oss ta dem i tur och ordning!

Fall nummer ett: regnjacka i galon

Låt oss börja med att kika närmare på fallet ”regnjacka i galon”, alltså den typ av regnjacka som bl.a. går att köpa på Polarn och Pyret. Här finns två stora skillnader mellan en skal- och en regnjacka, varav den första är jackornas tålighet mot väta. En regnjacka i galon är helt immun mot vädergudarnas dåliga humör, medan en skaljacka tar in vatten i varierande mängd när läget blir allt för genomblött. Jackorna skiljer sig även åt i sin förmåga att föra ut svett: en regnjacka i galon lajvar finsk bastu så fort man får upp temperaturen, medan en skaljacka för det mesta är designad för att agera fuktlots mellan överkroppen och den friska luften. Därtill tillkommer mindre viktiga detaljer, som att regnjackan ofta är längre och har knappar istället för dragkedja. Summa summarum kan man alltså säga att det framför allt är tygets tätheten som skiljer modellerna åt!

Fall nummer två: regnjacka i impregnerat tyg

Om frågan istället avser typen ”regnjacka i impregnerat tyg”, alltså en regnjacka som ser ut som en vanlig utejacka, skiljer sig modellerna inte alls lika mycket åt. Faktum är att det knappt finns någon skillnad alls. Istället kan man säga att modeller har en hierarkisk relation, där en regnjacka är en särskild typ av skaljacka med väldigt hög resistens mot regn. Hur regntät en jacka ska vara för att kvalificeras som just regnjacka (och inte t.ex vindjacka eller friluftsjacka) har nog ingen bestämt, men mellan tummen och pekfingret kan man väl kanske säga en vattenpelare på … 15’000mm? Kanske till och med 20’000mm? Någonstans där! (Vill man veta mer om vattentäthet och vattenpelare kan man klicka sig vidare till den här artikeln.)

När ska jag ha med mig regnjackan/skaljackan?

Vad gäller den andra frågan, när man bör ta med sig respektive jacka, är svaret inte lika tvetydigt men helt klart lika oväntat. Inom friluftsvärlden är det nämligen högst orekommenderat att någonsin ha med sig en regnjacka av modell gul med matchande hatt, främst på grund av den andra skillnaden som står skriven i stycket ovan. Modellens kassa fuktdrivande förmåga gör liksom att man, väl påbyltad och ute i regnigt väder, blir typ lika blöt som man skulle ha blivit utan en endaste tråd på överkroppen. För att inte tala om värmen som ackumuleras innanför tyget! En impregnerad regnjacka kan man däremot ha med sig lite när som helst, men särskilt när väderappen visar svarta moln. Ska man köpa en regnjacka är det alltså starkt rekommenderat att botanisera i det (snudd på oändligt stora) utbud som finns under kategorin ”skaljacka med hög vattenpelare”. Tips tips!


Så var det med den saken! Känner du till ytterligare någon skillnad mellan en skaljacka och en regnjacka? Eller vill du bara dela med dig av något kul? Lämna gärna en kommentar och berätta!