Tält eller hängmatta vilken ska jag välja

Tält eller hängmatta: vilken sovstation ska jag välja?

Då har det blivit dags! Dags att sätta tänderna i ytterligare ett läsarbrev från Friluftsbyråns gröna inkorg. Mejlets avsändare vill gärna förbli anonym, men själva meddelandet fick gärna vara med här på hemsidan. Och tur det, för frågan är helt klart i intressantaste laget: ”Hej! Undrar hur en bör tänka gällande valet av tält eller hängmatta. Finns det ett som är bättre än det andra? Tänker om en tex ska köpa nytt eller har båda men bara kan ta med sig en på vandring.” Tja … Vad säger man? Är det bäst att satsa på ett tält eller en hängmatta? Och finns det vissa situationer där bara ett av alternativen funkar? Häng med så slår vi en närmare kik!

Tält eller hängmatta: ett (ganska) självklart val

Redo för svaret? Bra, för här kommer det. Om man önskar spendera natten på den bättre sidan av hemmets fyra väggar bör man satsa på … ett tält! Japp, så är det – i valet mellan tält och hängmatta är det utan veckan sovstationernas urmoder som kammar hem segern. Och motiveringen till förstapriset? Flexibilitet. Hur man än vänder och vrider på saken så är det tältet som presterar bäst ute på fältet: det håller värme i kallt väder, går att sätta upp oavsett terräng, orsakar inte kräkfest om vädergudarna är på riktigt blåsigt humör. Och så vidare i all oändlighet. Hängmattan å andra sidan kräver träd för att ens kunna användas och är, i de flesta fall, inte lika värme- och vädertät. Man skulle nästan kunna gå så långt som att säga att det typ bara finns tre scenarios där hängmattan är den bättre följeslagaren för en långsnark ute i den friska luften. Det gäller vid:

  • övernattningar i stenig terräng (förutsatt att det finns träd i närheten)
  • övernattningar i brant terräng (förutsatt att det finns träd i närheten)
  • övernattningar i blöt eller snöig terräng (förutsatt att … ja, träd och sånt).

Summa summarum är alltså tältet det bästa valet för en garanterad god natts sömn under en vandring, särskilt i de fall där man inte riktigt vet hur övernattningsplatsen kommer se ut. Sen är hängmattan inte på på något sätt en dålig följeslagare – det gäller bara att vara medveten om vilka begränsningar sovanordningen har. Och säkerställa att det finns minst två träd under ledens gång, förstås!


Så var det med den saken! Hur brukar du tänka i valet mellan tält och hängmatta? Lämna gärna en kommentar och berätta!