Ny dag, nya möjligheter, nytt tvättprojekt här på Friluftsbyrån! Och inte vilket tvättprojekt som helst. Idag ska vi kika närmare på hur man tar lite extra hand om en riktig ikonisk utegrej som, i de allra flesta hushåll, inte på långa vägar får se tillräckligt mycket av tvättkorgens mörka inre. Nej, vi ska inte gå igenom hur man sanerar antika sovsäckar som håller världsrekord i antal dagar på torra land eller hur man avsurar yllestrumpor som hade kunnat platsa på citrushyllan i närmaste mataffär, utan vi ska kika närmare på … hur man gör för att tvätta en skaljacka! Hur man gör för att tvätta och impregnera en skaljacka, för att vara lite mer specifik. Hur man gör för att tvätta och impregnera en skaljacka i tvättmaskinen, för att vara riktigt himla petnoga!
✂️ Material
För att tvätta och impregnera en skaljacka behöver man
- en skaljacka i lortigt skick
- en flaska tvättmedel, gärna för funktionskläder (se nästa stycke för mer info)
- en flaska impregneringsmedel (se nästa stycke för mer info)
- en tvättmaskin eller en ren diskho
- en torktumlare, ett torkskåp eller ett strykjärn.
Aktiviteten tar drygt 5 timmar från första till sista vattendroppe, lite beroende på om det är hög elräkning eller svett under armarna som står på schemat. Är man uppe med tuppen går det alltså kalasbra att ge jackan en ordentlig omgång med tvättmedlet samma dag som avfärd.
Allt klart? Kul, då kör vi igång …
Vilket tvätt- och impregneringsmedel ska jag välja?
… med för-förberedelserna! Med tanke på att materiallistan ovan innehåller två relativt specifika produkter (inte torkskåpet och den rena diskhon då, utan impregneringsflarran och tvättmedlet för funktionskläder) behöver man rimligtvis masa sig ner till närmaste friluftsbutik innan man låter jackan skaka lort i centrifugen. Och säger handla säger oändligt många hyllmeter med nästintill identiska produkter, det är sedan gammalt. Så vilka produkter är värda ett extra getöga, och kanske till och med ett svep i kortterminalen? Låt oss börja med tvättmedlet. Om man lyssnar på tillverkarnas rekommendation – alltså att man enbart bör tvätta skaljackor med särskilda tvättmedel – är Nikwax Tech Wash en vapendragare som gör jobbet med bravur. Ett annat bra alternativ är Biocare Sport Textile – ett biologiskt nedbrytbart medel som är skonsamt för både djur och natur. Sen är ju rekommendationer inget man måste följa, och har man ont om plats i tvättstugan går det (i alla fall enligt Friluftsbyråns erfarenhet ) helt okej att använda ett skonsamt tvättmedel. Fritt val på eget bevåg kan man säga!
Hur ser det då ut med impregneringsmedlet? Jo – där finns ett par olika typer av produkter, varav det tveklöst bästa är den som både agerar tvätt- och impregneringsmedel. Som Grangers kombinerade tvätt- och impregeringsmedel till exempel! Använder man det behöver man nämligen bara köra jackan i tvättmaskinen en enda gång, vilket sparar både tid och pengar. Ett annat alternativ är så kallade wash-in-impregneringar, alltså flytande impregneringar som ”tvättas” in under en separat åktur i vansinneskarusellen. Föredrar man det tillvägagångssättet är den ovan porträtterade Nikwax Direct wash-in det medel som hjälper Friluftsbyråns egna jackor att återfå sin torra form. Sista och sämsta alternativet är impregnerings i sprayform, som … ja. Vill man ha en jämt regntät skaljacka är den typen inte att rekommendera, om man säger så!
Så tvättar och impregnerar du en skaljacka
Steg ett: fixa, fixa, fixa
Jahopp, då vrider vi väl om nycklarna i startlåset och kör iväg på denna drygt 5 timmar långa resa som kommer tar oss hela vägen från Usch-busch town till slutdestination Clean city. Men! Innan vi trycker plattan i mattan måste vi såklart förbereda inför den tämligen blöta aktivitet som komma skall. Detta gör man genom att plocka fram jacka, tvättmedel och impregneringsmedel till den plats där rengöringen ska ske. Badrum, kök eller tvättstuga – valet är fritt. Töm sedan alla fickor på stenar, barkbitar och andra hemplockade souvenirer som inte bör komma i kontakt med en modern maskin av ömtåligaste slag. Sedan återstår bara att stänga alla dragkedjor, lossa på alla snören och knäppa alla knappar. Vill man kan man även vända plagget ut och in, men det är inget måste. Sen är man klar!
Steg två: tvätta, tvätta, tvätta
Då så! Med förberedelserna förberedda har det blivit hög tid att susa vidare till aktivitetens andra steg – att låta jackan gå vätan till mötes. Här gör man ungefär som om jackan vore precis vilken sur strumpa eller fläckig vandringsbyxa som helst: man kollar tvättlappen, tjoffar in plagget i metalltrumman, häller en (liten!) klick tvättmedel i facket och trycker på startknappen. Låg centrifugering ska det vara, och absolut inget sköljmedel. Sen är det bara att vänta! Använder man ett kombinerat tvätt- och impregneringsmedel behöver man bara precis låta jackan virvla runt tills programmet är klart. Om man å andra sidan har två olika medel är det tyvärr ett fall av ofrivilligt ”en-gång-till-!” som gäller. Som tidigare nämnt kan produkterna nämligen inte kombineras utan behöver köras i separata omgångar, till jackans stora förtret!
(Om man föredrar armhålssvett framför elräkningsångest gör man på typ samma sätt, minus tjoffandet och tyckandet. Viktigt är då att man verkligen tvättar jackan in i minsta söm, med en tandborste om så krävs, så att inget smuts finns kvar när man väl är färdig. Annars är risken att lorten blir fast i ett slags impregneringslimbo tills jackan går återvinningsstationen till mötes. )
Steg tre: torka, torka, torka
Nästan klara nu! När jackan har återhämtat sig från åkturen i vansinneskarusellen återstår bara det sista momentet – att återaktivera impregneringen. Detta gör man, verkligen inte särskilt självförklarande, genom att utsätta jackan för … värme! Inte den tokhöga sorten alltså – man vill pigga upp jackan, inte chocka den – utan snarare en som mer liknar en riktigt behaglig sommarvind. Rent praktiskt brukar en dryg halvtimme i en medelvarm torktumlare göra susen, alternativt lika lång tid i ett måttligt upphettat torkskåp. Är man lite mer pyssligt lagd, eller om jackan är så snurrig i kapuschongen att den knappt längre vet om den är ut-och-in eller in-och-ut, funkar det lite lugnare alternativet ”strykjärn på låg temperatur” minst lika bra. Tänk då bara på att lägga en handduk eller någon annan typ av tjockare tygbit som skydd mot järnet.
——
Så var det med den saken! Hur brukar du göra för att tvätta och impregnera din skaljacka? Har du kanske ett tips på ett tvätt- eller impregneringsmedel som funkar lite extra bra? Lämna gärna en kommentar och berätta!