Jamen … Då kör vi igång då? Varmt välkommen till en sprillans ny del av Friluftsbyråns följetong om prylhandlandets ädla konst, nummer fyra i ordningen om minnet inte sviker. Efter att ha synat en rad olika bärbara grejer i sömmarna (skaljackor, underställ och dagsryggsäckar för att vara mer specifik) har det nu blivit dags att vandra på lite mer okända stigar och utforska en pryl i ordets rätta bemärkelse. En relativt ny grej på marknaden faktiskt, som på kort tid har blivit en naturlig del av det gröna landskapet. Den hänger, flänger, och lämnar inte ett endaste spår efter sig när den är hoppackad och klar. Helt rätt – idag är det en ordentlig genomgång av den bästa hängmattan för vandring och friluftsliv som står på schemat!
Bästa hängmattan för vandring, camping och friluftsliv – hur har listan tagits fram?
Okej! Låt oss rivstarta detta djupdyk i hängmattornas fantastiska värld med ett par ord om något helt orelaterat, nämligen hur den här tipslistan har kommit till. En ganska så viktig del av en recensionsartikel faktiskt, i alla fall om man planerar att genomföra ett köp inom en snar framtid. För hur man än vänder och vrider på det så är det ju lite av en investering att köpa en ordentlig hängmatta, och säger ordentlig investering säger extra viktigt med research och transparens.
Så var kommer informationen i den här artikeln ifrån? Lite blandad kompott faktiskt! Kort förklarat är rekommendationerna främst baserade på Friluftsbyråns egen erfarenhet. Därtill tillkommer åsikter från andra inom branschen, plus lite input från butiker och kvalitativa tester (tänk Råd och Rön osv). Slutresultatet blir en rad allsidiga och nyanserade recensioner av ett mindre antal produkter som presenteras utan inbördes ordning. Alla hängmattor i texten nedan är alltså riktigt stadiga följeslagare om natten ska spenderas på den bättre sidan av husets fyra väggar, samtidigt som de har ett par specifika egenskaper som passar extra bra för specifika syften och behov.
Bästa hängmattan för vandring – vilka har urvalskriterierna varit?
Hängmattorna i den här listan är utvalda efter följande kriterier:
- Kvalité – hängmattan ska vara slitstarkt, tålig och hålla för många års regelbunden användning.
- Bekvämlighet – tyget ska vara skönt mot nakenbaken och bädden tillräckligt stor för att man ska kunna sträcka ut benen ordentligt.
- Upphängning – hängmattan ska vara lätt att hänga upp efter en lång dag ute i den friska luften.
- Kostnad – prislappen ska vara rimligt satt i förhållande till hängmattans kvalisort (och de tillbehör som följer med).
Allt klart? Kul, då kör vi igång!
Friluftsbyrån tipsar: bästa hängmattan för vandring och friluftsliv
1. Ticket to the moon Original Hammock
Mått: 320 x 200cm
Vikt: 600g
Maxlast: 200kg
Riktpris: 600kr
Levereras med: hängmatta, packpåse (upphängningsremmar köps separat)
Får pluspoäng för: stort färgval, massivt utrymme i bädden, snabb och smidig upphängning
Får minuspoäng för: överflödigt kanttyg som ibland ”blåser in” i hängmattan
Bästa hängmattan för dig som: vill ha en tramsigt rymlig hängmatta som funkar lika bra för dagshäng som för nattsnark
Först ut på listan är ingen mindre än Friluftsbyråns egen hängmatta, nämligen Original hammock från Ticket to the moon. Och alltså … hur börjar man ens beskriva denna fantastiska instegsmatta som ägs av var och varannan hängsovare i Sverige? Kanske genom att säga att den sväljer en själv, hela det mobila bohaget och ett nattligt sällskap om man inte är kräsen. Kanske genom att konstatera att modellens djupa design gör att mattan funkar lika för härligt häng vid lägerelden som för en långsnark ute i skogen. Eller så återkommer man bara till det faktum att var och varannan kotte väljer att hänga i denna tvåfärgade donna, och låter det tala för sig själv!
En annan himla bra grej med Original hammock är att den har ett så enkelt upphängningssystem att man kan få jobbet gjort i mörkaste natten utan varken pannlampa, telefonskärm eller månljus. Man fäster helt enkelt repet runt närmaste träd (köpes separat – repet alltså, inte trädet), slår en knut i valfri höjd och fäster slutligen hängmattans s-krok ovanför tidigare nämnda knut. Skulle man hänga lite för högt eller lågt är det bara att göra ytterligare lite fingergymnastik så är saken ur världen. Sen är det bara att hoppa in och njuta av himlavalvet! Pyjamas rekommenderas eftersom tyget är på snudd för krispigt för att vara skönt mot nakenbaken, men i övrigt är det fri stil som gäller.
2. Ticket to the moon Lightest Hammock
Mått: 320 x 140cm
Vikt: 228g
Maxlast: 150kg
Riktpris: 800kr
Levereras med: hängmatta, packpåse (upphängningsremmar köps separat)
Får pluspoäng för: försumbar vikt, otroligt mjukt tyg, snabb och smidig upphängning
Får minuspoäng för: tunt tyg
Bästa hängmattan för dig som: vill ha en ultralätt hängmatta som knappt tar något plats i packningen
Ytterligare en fantastisk hängmatta från Ticket to the moon! Den här gången en ordentligt slimmad sådan, helt klart designad av någon som vid minst ett tillfälle har upplevt kombinationen tung packning + trötta ben + orimligt många kilometer kvar till övernattningsplatsen. Eller ja – så känns det i alla fall, med tanke på att Lightesten inte väger mer än två medelstora bananer. Två medelstora bananer för en hel sovstation! Och som om den tramsigt låga vikten inte vore nog får hängmattan, väl nedpackad i sin påse, i stort sätt plats i en byxficka modell större. Om inte det är fantastiskt så säg!
Även vad gäller de lite mer praktiska delarna är Lightesten otroligt lätt att ha att göra med. Hängmattan slinker till exempel lätt ner i påsen när natten väl har dragit sig tillbaka. Upphängningen går på tre röda tack vare de medföljande S-formade krokarna som man helt enkelt hakar fast bakom valfri knut på upphängningsrepet. Och tyget? På gränsen till för tunt för att man ska våga hoppa in i nästet iklädd nyckelknippa och steniga skor, men otroligt skön (vi snackar alltså urtvättad t-shirt-som-kommer-direkt-från-torktumlaren-skön) mot den nakna baken. En riktig guldklimp till sovstation kan man alltså säga, särskilt för den som är mån om att hålla kånkandet till ett minimum!
3. Eno Hammock Skylite
Mått: 210 x 100cm
Vikt: 907g
Maxlast: 113kg
Riktpris: 2’200kr
Levereras med: hängmatta, packpåse, myggnät (upphängningsremmar köps separat)
Får pluspoäng för: rymlig bädd, möjlighet att ligga rakt
Får minuspoäng för: pillig upphängning, upphängning som kräver ENOs egna linor
Bästa hängmattan för dig som: vill spendera natten ovanför marken utan att riskera ryggont
Då susar vi vidare till nästa modell! Eller nästa typ av hängmatta borde man kanske säga. Eno Hammock Skylite är nämligen en så kallad bridge hammock – en sängliknande, rektangulärt formad hängmatta med stöttande pinnar på vardera sida av kortändarna som håller upp kanterna. Fördelarna med Skyliten jämfört med de mer traditionella varianterna är precis de man kan tänka sig: liggunderlaget åker inte runt som en hal tvål utan stannar på sin plats. Man kan med benen i valfri position, vilket innebär att det är enkelt att hitta rätt sovläge (vanliga hängmattor kräver att man sover raklång på sniskan, se frågan ”hur ska man ligga i en hängmatta”). Det blir inte heller lika bökigt att vända sig ifall man har (ofrivillig) tendens att lajva bytesfångande krokodil under dygnets mörka timmar. Och! För att inte glömma – den är mycket skönare för kroppen om man föredrar att möta John Blund i sidoliggande läge.
En annan grej som skiljer Skyliten från de andra modellerna är sättet hängmattan hängs upp på. Där de två tidigare nämnda Månarna blir fästa i trädkramarrepet med hjälp av S-formade krokar har Skyliten istället två små metallpinnar som ska pillas in i lika många små öglor. Systemet funkar helt okej rent säkerhetsmässigt men är kanske inte det lättaste att ha att göra med om man har fingrar som inte är särsklit akrobatiskt lagda. Tygmässigt är hängmattan däremot helt klart en i gänget: tjockt och ordentligt, och sådär hållbart strävt mot nakenbaken.
4. Hennessy Hammock Expedition Zip
Mått: 305 x 150cm
Vikt: 1247g (hängmatta och co.) + 84g (upphängningsremmar)
Maxlast: 115kg
Riktpris: 1’800kr
Levereras med: hängmatta, packpåse, myggnät, tarp (”tygtak”), upphängningsremmar (markpinnar ingår ej)
Får pluspoäng för: tjockt tyg, lätt att ligga diagonalt i, smart konstruktion där samtliga delar sitter fast på en och samma lina
Får minuspoäng för: något prassligt tyg, tarp i minsta laget
Bästa hängmattan för dig som: vill ha en välutrustad hängmatta att sova riktigt gott i
Sist ut på listan är Hennessy Hammock Expedition Zip, även känd under det något kortare namnet ”Expedition”. Här på Friluftsbyrån kallas den dock oftast för ”drömmen” eftersom det vore just en dröm att äga ett eget exemplar. Expan är liksom utan tvekan den sovvänligaste och mest praktiska hängmattan som går att köpa idag, främst tack vare två av modellens fiffiga designelement. (Okej, det där första var kanske något partiskt skrivet, men pallplats tar den i alla fall!) Mattan är först och främst sydd lite på snedden, eller asymmetriskt som tillverkaren kallar det, vilket innebär att man mycket lättare hittar en skön position att snarka i. Sen är både hängmattan, tarpen och myggskyddet fastmonterade på en och samma lina, redo att ”dras ut” på mindre än tre röda när mörkret gör sitt intåg. Den samlade linan förenklar även monteringen eftersom det bara är en grej som ska fästas runt träden.
Vad finns då mer att säga om denna fantastiska matta? Kanske att tyget är gjort av tjock nylon, vilket är toppen för hållbarheten men inte lika skönt för nakenbaken. Att hängmattan har en röra-sig-under-natten-vänlig öppning med dragkedja (inget fritt fall här inte!) är också vara värt att nämna. Och så en sista grej! Vissa personer som samlar många centimeter på måttstocken upplever att Expedition:en är något för liten för att benen ska få plats ordentligt. Då rekommenderas istället modellen Explorer från samma tillverkare – en rymligare hängmatta med samma asymmetriska design och samlande lina. Tips tips!
Vanliga frågor om att sova i hängmatta
Hur många personer kan sova i en hängmatta?
Beror lite på vilken hängmatta man har! Om det är en vanlig modell i bredleksordning 140-150cm som ska fladdra runt mellan träden är det ofta bäst att köra på den något ofriluftsiga principen mitt är mitt och ditt är ditt. Trist kan man tycka, men helt klart klokt om man inte vill riskera att vakna med en främmande armbåge inkörd i näsborren. Om packningen å andra sidan innefattar en hängmatta som är väl tilltagen i tyget, säg en Ticket to the moon original eller en ENO Doublenest till exempel, kan två friluftsrumpor av modell mindre samsova om man inte är kräsen. Det gäller dock att man verkligen tycker om varandra, för något skuffa-över-till-andra-kanten blir det verkligen inte fråga om!
Hur ska man ligga i en hängmatta?
Lite på sniskan typ? Med fötter och axlar ut mot hängmattans sidan, så att kroppen blir en slags tältpinne som rätar ut kalaset till en lite mindre bananformad sovstation. Äsch, svårt att förklara med ord. Tydligare instruktioner hittar man i den här videon, eller på bilden nedan!
Kan man sova i en hängmatta när det är kallt?
Svaret på frågan är ett tveklöst … ja! Det går kalasbra att sova i en hängmatta även när det är kallt ute. Sen är det ju, precis som när man sover i lite mer skyddade inbäddningskvarter, viktigt att anpassa utrustningen efter det rådande vädret. Vid kallare temperaturer är det till exempel bra att ha med sig en tarp (tänk ett litet tak gjort av tyg) för att inte låta den uppvärmda luften försvinna ut i universum. Det är också en god idé att packa ner en så kallad underquilt – ett slags täcke på lina som ser till att lillrumpan inte förfryser under nattens gång. Finns i ett par olika modeller och går bland annat att köpa här. Och så ett bra liggunderlag, en ordentlig sovsäck och bra kläder närmast huden såklart. Lite tyngre packning blir det allt, men det är definitivt görbart!
Kan man sova i en hängmatta utan myggnät och/eller tarp?
Javisst! Rent statistiskt hänger nog de flesta med både myggnät och tarp (”tygtak” som fästs över hängmattan), men många väljer också bort myggnätet av praktiska eller viktmässiga skäl. Utan myggnätet får man dock räkna med att både ett och annat oinbjudet knott tar sig in genom kakhålet medan man snarkar på. Samtidigt är det kanske inte så dumt med lite extra protein när man har varit fysiskt aktivt under många av dygnets timmar, särskilt när det dessutom innebär många hundra mindre gram att kånka på. Friskt vågat hälften vunnet, eller hur är det nu man säger?
Ska man ha ett liggunderlag när man sover i en hängmatta?
Man kan om man vill, men det är inget måste. Liggunderlag är liksom lite av ett tveeggat svärd i kombination med hängmattor. Å ena sidan tillför de extra komfort och värme. Å andra sidan är de ofta för stora för att få plats om man vill sova på diagonalen. Extra irriterande blir det om man dessutom har oturen att äga ett riktigt glatt underlag som riskerar att kana runt mellan hängmattans två ytterkanter när man försöker ta sig en långsnusare av skönaste slag. Bäst brukar det bli att testa båda alternativen i ens närområde några dagar innan avfärd. Funkar det att kombinera prylarna till ett vinnande lag utan att behöva lajva rodelbana kan man köra på det. Känns det istället bättre att ligga med tyget direkt mot nakenbaken blir natten säkerligen minst lika bra!
Heter det hängmatta eller hammock?
Hängmatta på svenska och hammock på engelska. (Med det sagt så råder det helt klart oreda bland termerna inne hos friluftsbutikerna. Naturkompaniet presenterar till exempel sitt sortiment under kategorin hammockar, och hos Outnorth står ömsom hammock ömsom hängmatta skrivet i produktbeskrivningarna. En spännande utveckling för alla språknördar där ute!)
Okej, men … är det verkligen skönt att sova i en hängmatta?
Alltså … Konstigt nog, ja! Särskilt när man fått till tekniken och lyckas ligga sådär utsträckt på tvären. Sen är hängmattan, precis som allt annat i livet, helt klart inte ett alternativ som passar samtliga personer som äger ett par välanvända vandringskängor. Har man till exempel problem med ryggen kan det vara säkrare att stanna kvar på fastlandet. Samma gäller om man sover på mage (ryggraden böjer sig liksom ”framåt” vilket gör ont efter bara några minuter) eller ofta vänder sig under nattens gång. Med det sagt – testa! Skriv ett meddelande i en lokal friluftsgrupp och fråga om någon kan tänka sig att låna ut en hängmatta över en natt, eller hyr en via till exempel Hygglo. Man vill ju inte dö nyfiken!
Så var det med den saken! Vilken tycker du är den bästa hängmattan för vandring och friluftsliv? Har du en riktigt skön hängmatta och vill tipsa andra? Lämna gärna en kommentar och berätta!