Skåneleden 13A Skrylleslingan

Skåneleden Skrylleslingan: oväntade landskap mitt i Skåne

Då har det äntligen blivit dags för vandring med Friluftsbyrån! Som vi har väntat. Och längtat! Idag är det nämligen Skåneleden etapp 13A som står på schemat – en drygt 15 kilometer lång vandringsrunda som kommer att ta oss genom ett par olika naturreservat i anslutning till Skylles rekreationsområde. Här nere i Sveriges kanske mest åkertäta län brukar Skrylleslingan beskrivas som ett riktig vattenhål: den är grön, skön och bjuder på en rad oväntade landskap och miljöer. Så snöra kängorna och ha kameran med, för nu blir det skånskt uteliv av högsta kvalité!

Information om Skåneleden etapp 13A (Skrylleslingan)

Längd: 15km

Plats: Leden börjar och slutar i Skrylleskogen utanför Dalby (Lunds kommun).

Svårighetsgrad: Bortsett från ett par jobbiga backar mellan Borelundsåsen och Prästaskogen är Skrylleslingan relativt lättvandrad: marken är plan, underlaget jämnt och stigen väl utmarkerad. Vissa deletapper innehåller dock ett flertal stättor (alltså ”stegar” till inhägnade betesfält) som kan vara svåra/jobbiga att ta sig över. Leden i sin helhet får därför svårighetsgraden medel – en nybörjarvänlig tur som känns lite i benen dagen efter.

Transport: Man kan ta sig till Skrylleslingan på ett par olika sätt.

  • Med bil, genom att först köra mot Dalby och sedan mot Skryllegården/Skrylle naturreservat. I anslutning till ledstarten finns en utomhusparkering med gott om platser.
  • Med buss, genom att ta 159:an till hållplats ”Skryllegården”.
  • Med cykel, genom följa cykelbanan från centrala Lund till Skrylleskogen via Hardebergaspåret. Stort obs på man i utkanten av Södra Sandby behöver ta sig an en gräslig uppförsbacke som kan få den mest vältränade av lufsare att längta hem. Har man det dåligt med orken kan det alltså vara en god idé att ta bussen eller bilen istället.

Toaletter: Vanliga toaletter finns på Naturum vid Skryllegården. Ute på leden finns två stycken bajamajor: en vid Dalby stenbrott och en vid Prästaskogens parkering.

Mat: Det går att köpa både mat och fika i restaurangen utanför Skryllegården. Halvvägs genom leden finns även Torna Hällestads lanthandel som erbjuder allt från nötter och chips till mackor och bakelser. Butikens öppettider hittar man här.

Övrigt: Skrylle har ett ytterst knepigt system där man behöver boka tid för att få använda grillplatserna. Mer om det här!

Skrylleslingan: en fantastisk dagstur i skiftande natur

Skryllegården

Då kör vi igång då! Varmt välkommen till denna långtraskning av sydligaste slag som kommer att ta oss genom skog, fält, betesmark och stenbrott. Efter en otroligt pustig och stånkig cykeltur uppför Lund kommuns kanske absolut värsta backe är vi äntligen framme vid ledstarten. Här finns allt man kan önska och lite till: en parkering med plats för de flesta typer av fordon, toaletter med spolfunktion, vindskydd med grillplats, en restaurang och ett informationscentrum. Och så ett fik som säljer chokladbollar, ifall man mot förmodan skulle ha glömt turens viktigaste deltagare hemma i skafferiet!

Från Skryllegården får vi snabbt syn på den orangea markeringen som kommer att vara vår ledstjärna under turens gång. Gruset knastrar under kängorna i ett par minuter innan vi kommer fram till ett vägskäl där två av Skåneledens målade skyltar sticker ut ur marken: den ena pekar åt höger och andra åt vänster. Eftersom ledens få jobbiga backar är relativt jämt fördelade väljer vi den högra stigen på måfå och kommer därför att passera ledens deletapper i följande ordning: Skryllegården, Dalby fälad nr.5, Borelundsåsen och Prästaskogen.

Ljusslingan (Skrylleskogen)

Med gårdsplanen bakom oss traskar vi sakta men säkert in i ledens absolut tråkigaste del, nämligen ljusslingan. Japp, yes och oui monsieur – området är på pricken så oinspirerande som det låter. Det är granskog på ena sidan, granskog på andra sidan och så en otroligt vältrafikerad grusväg som slingrar sig mellan träden likt en mycket märkligt belägen autobahn. Trist, men så blir det när man delar terrängen med andra motionärer som förstår värdet av den friska luften. Som tur är tar det oss inte mer än en timme att gå från första till sista gran, och då har vi helt klart sölarskorna på!

Ljusslingan, precis i början av leden. På bilden syns Friluftsbyråns manliga hälft.

Heden (Skrylleskogen, Dalby Fälad nr. 5)

Väl ute ur ljusslingan kommer vi fram till heden. Heden är det område som utgör starten för ledens trevligare deletapper och består av helt fantastiska öppna fält som får tankarna fara till södra Frankrike. Här passerar vi låga buskar, traskar genom gult gräs och snusar på väldoftande blommor. Och så trampar vi i ett par ( … tyvärr inte alltid helt) torkade komockor förstås.

Utöver att vara en riktig vacker deletapp så utgör Heden även starten för ledens lite mer utmanande delar. Som en slags invigningsritual behöver vi besegra en stätta i tveksamt skick för att ens komma in till området. Därefter avlöser hinderna varandra på löpande band: vi bestiger kämpiga uppförsbackar, vrickar nästan fötterna på steniga stigar och korsar trafikerade vägar utan övergångsställe. Därtill tillkommer ytterligare en svårighet: de orangea markeringarna blir allt mer utspridda och svåra att se. För att inte glömma kossorna vi passerar ungefär halvvägs genom området. Trevligt sällskap när de håller sig på långt håll, men läskigt stora när de plötsligt står på andra sidan stenröset!

Muuuu!

Fältet (Knivsås-Borelund, Borelundsåsen, Kaninlandet)

Med halva leden avcheckad kommer vi fram till fältet. Här börjar vi gå utmed en ganska tråkig landsväg innan vi kommer fram till Knivsås-Borelunds naturreservat, även känt som den potentiellt bästa av ledens alla deletapper. Varför då, kan man undra? Jo – ett par olika anledningar. För det första skiftar landskapet från medelhavsslätt till småländsk stenmursidyll, vilket ju kan få vem som helst att dra på smilbanden. För det andra har inte fältet några stättor i tveksamma skick, vilket definitivt får anklarna att pusta en lättad suck. Och för det tredje finns här en av ledens två bajamajor, vilket får våra välfyllda blåsor att ta ett riktigt glädjeskutt. En bit bort på parkeringen hittar vi dem, bara ett par minuter från leden!

Skrylleslingan Skåneleden 13a
Öppet fält

Ytterligare ett skäl till att älska fältet stöter vi på ungefär halvvägs genom området. Eftersom vi vandrar leden i månadsskiftet april/maj har vi haft turen att ha skådat Skylleslingans rikskända vitsippemattor ända sedan vi började traska (med undantag för ljusslingan då, som på sin höjd bjöd på ett par dassiga blåbärsbuskar). Men! Allra mest spektakulärt blir det när vi nu kommer fram till Dalby stenbrotts parkering. Där tar det vackra nämligen aldrig riktigt slut: oändliga fält av det ömtåligaste våren har att erbjuda så långt ögat når.

Skrylleslingan Skåneleden 13a Vitsippor
Ett hav av vitsippor framför Dalby stenbrotts parkering

Trollskogen (Prästaskogen, Gryteskogen, Måryd)

Efter ett snabbvisit i pittoreska Torna Hällestad är vi framme vid ledens sista deletapp, nämligen … Trollskogen! Ett ganska så anspråkslöst namn för en glänta som inte kan vara något annat än en kvarleva från självaste Midgård. Men men – inte är vi här för att tjafsa om petitesser. Den trollskaste delen av Trollskogen möter vi precis i början av Prästaskogens naturreservat. Där finns även en förträffligt bra fikabänk, och en skylt med information om varför skogen ser ut som den gör. Självklart sätter vi oss ner för att äta de sista, ensamma chokladbollarna som ligger och snyftar i väskan. Och … visst var det en alv som syntes där bakom grenen?

Skrylleslingan Skåneleden 13A trollskogen
Trollskogen i Skrylle

Sen är det slut på det roliga! Trollskogen förtrollar oss i ytterligare ett par hundra meter och sen, efter ett par riktigt jobbiga uppförsbackar och någon kilometer på autobahn:en, är vi tillbaka där vi började. Helt klart en av Skåneledens bättre etapper om man får säga det själv!


Så var det med den saken! Har du vandrat Skrylleslingan och har något tips att dela med dig av? Eller vill du kanske berätta om din upplevelse? Lämna då en kommentar i fältet nedan!