Hur långt kan man vandra på en dag?

Hur långt kan man vandra på en dag?

Vi drar ett till mail från Friluftsbyråns gröna inkorg! Ett kort ett, som löd ungefär såhär: Hej! Jag har varit ute en del men främst kortare turer. Vill gärna börja vandra längre men hur hur planerar man egentligen? Hur långt kan man vandra på en dag? Vet inte riktigt var jag ska börja. Mailet var signerat Sandra utanför Stockholm, och svaret? Det kommer här.

Hur långt vandrar man egentligen på en dag?

Kort svar på en knepig fråga: tja … Hur långt är ett snöre?

Långt svar på en knepig fråga: det är nästintill omöjligt att säga hur långt en enskild person kan vandra på en dag utan att veta mer om personens förutsättningar. Inte särskilt konstigt när man tänker efter: en stor och stark kille vandrar ju snabbare än en friluftstant på 90 bast av förklarliga skäl, och att en tungt packad ryggsäck kan få den skogigaste av mullar att sätta upp tältet redan i samband med eftermiddagsfikat kan vi nog alla hålla med om. Därtill kommer externa omständigheter som väder och terräng, årstid och temperatur. Många faktorer som väger in alltså.

Friluftbyråns ena hälft ute på tur utanför Lund. Rundan är på drygt 3 km och tar … ja, hur länge?

Med det sagt så måste man ju ibland göra nästintill omöjliga saker, och eftersom vi gillar utmaningar här på Friluftsbyrån kan svaret på frågan se ut ungefär såhär: en otroligt genomsnittlig lufsarsvensson vandrar ungefär 3-4 kilometer i timmen, vilket under ett vanligt traskarpass resulterar i runt 28 gångna kilometer när man klockar in för dagen. Räknar man bort ett par fikapauser och en lunch eller två blir totalen lite dryga 26 kilometer. Så kanske någonstans där, mellan 25-30 kilometer per dag? Inte så jättemycket till hjälp kanske men en startpunkt i planeringen alla fall.

(Ett lite mer praktiskt svar på frågan är: testa själv! Ta på kängorna och se hur långt du kan du traska idag, innan det börjar kännas motigt i kropp och knopp. Testa dina gränser och lägg till en kilometer till ditt dagsmål. Och när du upptäcker att det fungerar fint? Ja, lägg då till ytterligare en kilometer. Fortsätt så, så skall du se att endast fantasin sätter gränser för hur långt du kan vandra på en dag, med packning på ryggen och horisonten som mål. Lycka till!)

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *