Packlista för dagstur och kortare vandringar

Packlista dagstur och utflykter

Det må vara kontroversiellt, men kvällen innan dagsturen kan vara en riktigt påfrestande tid för alla oss friluftsentusiaster. Visst är det härligt med utflykten som stundar och allt det vackra som komma skall, men … Sen är det ju det där andra. Det där som ligger och lurar i mörkret, som gnager i bakhuvudet, som plötsligt dyker upp som en blixt från klar himmel. Oron. Denna erbarmliga parasit som, likt gubben i lådan, poppar upp i samma ögonblick som man snörper ihop ryggsäcken. Har jag allt jag behöver nu? Tog jag med skavsårsplåsterna? Räcker det verkligen med fem liter vatten? Många är vi som spenderar timmarna innan avfärden med att fäktas mot de ifrågasättande tankarna – helt i onödan, faktiskt. Den finns nämligen ett riktigt bra knep att ta till om man vill hålla hjärnkontoret i schack: att skaffa sig en riktigt bra packlista för dagstur!

Okej, okej! En lite väl dramatisk introduktion till ämnet kanske, men visst måste ändå packlistan vara ett av de bästa hjälpmedel man kan ha som luftig själ? Den agerar liksom både stödkrycka för alla oss som är onödigt väl bekanta med situationen ovan, men också checklista för alla som har tendens att lämna en större del av packningen kvar hemma i skåpen. En självklar del av friluftsarsenalen kan man alltså säga! Vad som däremot inte är lika självklart är vad som ska stå med på en packlista för dagstur, och hur man ska prioritera bland de grejer man önskar tjoffa ner i säcken när platsbristen är ett faktum. Och det är just det som vi ska kika närmare på idag!

Packlista för dagstur – basgrejer som alltid bör vara med

Då kör vi igång då! Rakt på sak, tjoff på pannkakan bara. Nedan följer Friluftsbyråns personliga baslista för dagsturer, kortare vandringar och andra spännande utflykter som inte innefattar en god natts sömn ute i det fria. Stort OBS på att listan förutsätter att man är ordentligt klädd för det rådande vädret, ordentligt insmord i solkräm samt att man såklart inte tutar iväg utan person-personliga nödvändigheter. Mediciner till exempel!

Så – enligt Friluftsbyråns packlista bör dagsryggsäcken innehålla:

  • Telefon, nycklar och plånbok. Svår trio att få ner (och ha kvar!) i väskan på en och samma gång, men skam den som ger sig.
  • Matsäck om det är en heldagstur som står på schemat. En vanlig macka eller några termoskorvar funkar toppen.
  • Vatten i flaska, mellan 1-1,5 liter per vuxen lufsare.
  • Snacks i mindre portioner. Kan vara allt från torkade nötter till chokladbollar beroende på tycke och smak.
  • Soppåse för att inte behöva lägga skräpet (HOSTtoapapperHOST) direkt i väskan.
  • Skavsårsplåster av bra kvalité.
  • Toalettpapper eller ett paket med mjuka näsdukar.
  • Extra topplager av valfritt slag. En tunn regn- eller vindjacka brukar vara mest platseffektivt.
  • Gott humör! Turen brukar bli lite roligare då.

Det var det! Mer än så behövs faktiskt inte, särskilt om turen går till en utpräglad friluftsplats som kanske till och med huserar en picknik-bänk eller två. Faktum är att man faktiskt gör sig själv en tjänst genom att hålla packningen till ett minimum. På så sätt minskar man antalet kilo som ska kånkas runt på, vilket ger mer energi till det som faktiskt är roligt. Är man grön på det gröna och får svindel av bara synen av en så avskalad packlista kan man såklart peta ner ett par bra-att-ha-ut-i-fall-att-grejer om det finns plats över i väskan. Efter några gånger brukar man själv inse vad som faktiskt används!

Utemacka!

Mindre viktiga saker att packa ner om platsen finns

Då var baslistan avcheckad, ryggsäcken packad och allt klart för avfärd. Men … hur är det då med allt det där andra? Plats- och säsongsspecifika grejer till exempel? Ska de verkligen inte få lov att följa med? Jo, klart att de ska få! Som namnet avslöjar så utgör ju listan ovan bara precis ett förslag på saker som alltid bör finnas med för att turen ska bli så lyckad som möjligt. När man har checkat av den så är det fritt fram att kila vidare till nästa packningsstopp och fylla på säcken med relevanta saker för utflyktsmålet i fråga. En skara frivilliga ryggsäckskompanjoner kan man säga, som bara får följa med om platsen finns och ryggsäcken ännu inte är för tung. I och med att behoven ser så annorlunda ut från person till destination så blir den här typen av lista ofta bäst om man gör den själv. Vill man ha lite inspiration kan den till exempel innehålla någon av följande grejer:

  • Myggmedel om turen går till en riktigt surrig plats.
  • Sittunderlag för en eller flera bakar. En yogamatta är ett superbra alternativ om man är flera i sällskapet.
  • Extra strumpor utifall vädergudarna inte skulle vara på ens sida.
  • Regnbyxor utifall vädergudarna skulle vara ännu mindre på ens sida
  • Första hjälpen om olyckan skulle vara framme.
  • Solglasögon och solhatt.
  • Kaffe eller te i termos kan vara ett härligt inslag till eftermiddagsfikat om turen bär långa vägar. Glöm bara inte att ta med en mugg eller två!
  • Powerbank för att kunna ladda telefonen.

Sen är packningen klar, på riktigt den här gången!

Onödiga saker som inte är värda att bära runt på

Ett sista tips innan man vrider om nyckeln i låset och traskar iväg till en grön plats av bästa slag är att säkerställa att samtliga nerpackade ägodelar är utvalda efter den så kallade UTEE-principen. Ett något kryptiskt namn till trots är grundtanken enkel: Utbytbara Tungviktare och Extra Energitjuvar ska hållas på utsidan av säcken, så långt bort från både mål och led som det bara går. Smart, eller hur? Lite mer praktiskt så handlar det om att slå ett mentalt getöga på packningen innan avfärd och dubbelkolla att det inte finns något onödigt tungt eller överdrivet ut-i-fall-att:igt med i högen. Ett par klassiska UTEE-grejer är till exempel:

  • Porslin, glas, metallbestick och annat tungt. Serviser i plast eller papp väger mycket mindre och funkar minst lika bra.
  • Maffiga råvaror för matlagning, som rotfrukter till exempel. Vill man laga mat är det bättre att satsa på torra varor som couscous, ris eller nudlar.
  • Extra vandringskängor och annat stort som har minimal chans att komma till användning.

Det må vara hårda bud, men vad gör man inte för att undvika ilskna axlar och en alldeles för tidig hemfärd?


Det var det! Har du något på din packlista för dagstur som inte står med i det här inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *