Vandra på Nya Zeeland Tips på vandringsleder

Vandra på Nya Zeeland: 5 tips på fantastiska leder

Nämen, vad skådar ögat om inte en vild kiwi som strosar över vägen? Inte av den där grönludna sorten som är god att äta alltså, utan av den som har ben och näbb och fjädrar och hela baletten. En helt klart ovanlig syn, men särskilt konstigt? Nej, det är den verkligen inte. Vi befinner oss nämligen på Nya Zeeland – en plats som inte går att beskriva som annat än ”för bra för att vara sann”. Egentligen behöver man inte mer än att sätta på valfri fantasyfilm för att se det själv: snötäckta bergstoppar, kristallklara glaciärer, blåblåa hav med kritvita stränder. Och mitt i allt det här vackra – en guide! Eller en tipslista kanske man kan säga, över Friluftsbyråns fem bästa dagsturer att göra om man planerar att vandra på Nya Zeeland. Någon kiwigaranti utlovas inte, men en och annan bra utsikt kan man gott sätta pengarna på!

5 fantastiska leder att vandra på Nya Zeeland

1. Ben Lomond track (Queenstown)

Ben Lomond
Stigen precis i början av Ben Lomond-leden

Längd: 11km

Svårighetsgrad: 5/5

Nåbar utan bil: Ja

Övernatta gärna på: Nomads Queenstown

Först ut på listan är Ben Lomond summit track – en fantastisk vandringsled som verkligen får mjölksyran att rusa i benen. Inte så konstigt egentligen med tanke på att man, efter att ha traskat halva leden, kommer att befinna sig hela 1500m närmare stratosfären. Men! Med tanke på att man, väl uppe på kalberget, har utsikt över hela Queenstownbukten är belöningen helt klart värt mödan. Leden tar typ hela dagen att genomföra och kräver att man har ordentliga kängor på sig. Och ledstarten? Jo – den befinner sig en bit upp på berget, vilket innebär att man måste börja turen med att ta sig dit. Känner man sig stadig i knäna så leder både Tiki trail (ledstart vid liftstationen) och One mile creek track (ledstart på andra sidan stan) dit. Om man å andra sidan är mer sugen på en halva-vägen-klar-mellis än en fi-fan-vi-vänder-hem-nu-hemlis kan man ta liften upp och därmed skippa startsträckan plus lite till.

Mer om leden går att läsa genom att klicka här.

2. Hooker Valley Track (Mt Cook Village)

Hooker valley track
En av tre hängbroar man korsar under Hooker Valley track

Längd: 10km

Svårighetsgrad: 2/5

Nåbar utan bil: Ja (krävs dock en busstur för att komma ut till området)

Övernatta gärna på: YHA Mt Cook

Då susar vi vidare till andra sidan av sydön, närmare bestämt till Hooker valley track i Mt. Cook village. Och alltså, helt ärligt nu. Om man bara kan vandra en enda led på Nya Zeeland är denna halvdagstur helt klart en värdig kandidat. Leden traskas nämligen i en orimligt vacker dal (tänk Sagan om ringen eller första delen av Narnia) vid foten av landets högsta berg och innehåller typ allt man kan önska av en äventyrlig tur: hängbroar över vilda vattendrag, snötoppar i massor och trästigar som kantas av sådana där typiskt Nyzeeländska grästuvor. Och, för att inte glömma – en glaciärsjö fylld av guppande isblock vid ledens slut. Funkar lika bra för barn som för vuxna och går även att genomföra när vintern har kommit och hälsat på.

Mer om leden går att läsa genom att klicka här.

3. Mt John Summit Track (Lake Tekapo)

Vandra Nya Zeeland Mt. John summit
En bit upp på leden har man utsikt över staden.

Längd: 8,9km

Svårighetsgrad: 3/5

Nåbar utan bil: Ja

Övernatta gärna på: Lakefront Backpackers Lodge

Har man vägarna förbi Lake Tekapo och känner för att ta sig en ordentlig bensträckare är Mt. John summit track ett utmärkt alternativ. Leden startar i utkanten av staden och slingrar sig genom både skog och öppet landskap innan den når toppen av berget. Eller ja, berget och berget – storkullen är väl kanske ett mer passande namn, med tanke på att det bara tar en dryg timme av måttligt flås innan man vänder neråt igen. Väl där uppe kan man ta en fika på det vackert belägna observatoriet, eller så fortsätter man traska till utsikten över ett snötäckt Mt. Cook. Leden får pluspoäng för tydligt nedtrampade stigar och bra fotomöjligheter, men minuspoäng för sin korta sträcka. Mycket vill ju gärna ha mer när vandringen är så hisnande vacker!

Mer om leden går att läsa genom att klicka här.

4. Abel Tasman day hike (Abel Tasman national park)

Vandra Nya Zeeland Abel Tasman
Sista meterna på strandsträckan. Bilden är tagen från båten på vägen tillbaka till Motueka.

Längd: Beror på exakt start- och slutpunkt (varierar något mellan båtbolagen), men drygt 15km.

Svårighetsgrad: 2/5

Nåbar utan bil: Ja (krävs dock en båttur för att komma ut till startpunkt)

Övernatta gärna på: Happy Apple backpacker i Motueka

En annan bra kandidat för en teoretisk kan-bara-vandra-en-led-resa till världens kanske vackraste land är dagsturen i Abel Tasmans nationalpark. Leden i sig själv är inte särskilt lång, men eftersom man behöver åka båt från Marahu (eller buss och båt från Motueka) för att komma ut till startpunkten kan man gott räkna vandringen som en heldagsaktivitet. Väl på plats bjuder leden på en riktigt härlig mix av stränder och tropisk skog, men även oproportionerligt stora ormbunkar som får tankarna att vandra till dinosauriernas tid. Det finns också inslag av hängbroar, vilket är toppen om man vill ta en fräsig bild eller två. Väl framme vid upphämtningspunkten får man ofta vänta en stund på båten som tar en tillbaka till Marahu, så det är en god idé att ta med lite extra vatten och fika. Har man tur får man sälle av vilda delfiner under hemresan.

Mer om leden går att läsa genom att klicka här.

5. Tongariro Alpine Crossing (Tongariro national park)

Vanda Nya Zeeland Tongariro Alpine Crossing
En av höjdpunkterna på leden, lite mindre än halvvägs igenom.

Längd: 19,4km

Svårighetsgrad: 5/5

Nåbar utan bil: Nej, men många hostel/hotel i närheten kör gärna ut mot en mindre peng

Övernatta gärna på: The Park Hotel Ruapheu

Välkommen till Saurons kvällsrunda! Även kallad sista tipset på den här listan, men kanske mer känd som Tongariro alpine crossing. Och vilken crossing det är! Leden är belägen prick i mitten av den nordliga ön och får besök av tusentals människor varje år. Man är med andra ord sällan själv på stigen, men vad gör det när man under en enda dag kan beskåda både aktiva vulkaner, rykande grushögar, vattenfyllda kratrar och fascinerande växter? Och, om man har tur, kanske även en ring eller två. Leden är tyvärr belägen en bit bort från civilisationen, men många hotell i området erbjuder skjuts till och från parken för en mindre peng. (Och ja – om man inte har plockat referenserna så är delar av den sista Sagan om ringen inspelade i samma område som leden. Om inte det är häftigt så säg!)

Mer om leden går att läsa genom att klicka här.


Så var det med den saken! Har du några tips på bra leder att vandra på Nya Zeeland? Lämna gärna en kommentar och berätta!