Tvätta en Kånken

Att tvätta en Kånken: så gör du!

SponsorDet här inlägget innehåller reklam genom affiliatelänkar till Outnorth

Det kommer en dag i alla lufsares liv när man måste börja med något trist. Riktigt trist, faktiskt. Officiellt så finns det inget bra ord för det, så här på Friluftsbyrån brukar vi kalla det äldreomsorg för lufsarprylar och gröna grejer. Självklart är det inte själva omsorgen som är trist, utan snarare de uppgifter som kommer med ansvaret: ena dagen måste man smörja in kängorna för att förebygga läckage, för att den andra sitta och klippa trådar från en skaljacka som kommit till åren. Men! Ibland, med betoning på ibland, så händer det faktiskt att en riktigt rolig syssla slinker in på det annars relativt dystra arbetsschemat. Som att tvätta en Kånken till exempel! En till synes lätt uppgift som tyvärr döljer många fällor längs vägen. Låt oss slå ett kik på hur man gör!

En (tämligen kort) materiallista

För att tvätta en Kånken behöver man:

  • En Kånken som har sett bättre dagar
  • Lite ljummet vatten i en skål eller ho
  • Lite tvättmedel
  • En ren disksvamp
  • En väl uppvärmd armbåge
  • Tålamod

Projektet brukar ta mellan 15-30 minuter att genomföra, lite beroende på hur många centimeter lort som täcker ryggsäcken ifråga. Därtill tar det ytterligare ett par timmar för kalaset att torka. Med lite planering går det alltså superbra att köra ett tvättrace samma dag som avfärd.

Allt klart? Kul, då kör vi igång…

Kan jag tvätta min Kånken i tvättmaskinen?

… med lite praktisk information! Eller lite praktiska svar, rättare sagt. Har man klickat sig in till det här inlägget är chansen nämligen stor att man söker svar på en riktigt klassisk fråga inom friluftsliv: går det att tvätta en Kånken i tvättmaskinen? Alternativt, om man är av slaget som föredrar benvärk framför armbågsont, bekräftelse på en något mer upprätt version av samma spörsmål: s-n-ä-l-l-a, säg att det går att tvätta säcken i tvättmaskinen!

Så hur ser läget ut egentligen? Kan man bara tjoffa in sin trogna tjänare i tvättmaskinen och spendera den sparade tiden på grönare aktiviteter ? Svaret är ett otvetydigt … nej! Kanske inte helt oväntat med tanke på innehållet i listan ovan, men ändå. Tyvärr så är det extremt orekommenderat att låta en Kånken bekanta sig med det moderna rengöringsartilleriet – i alla fall om man gillar (och vill behålla) tygets styva karaktär. Kombinationen vatten + syntettyg + vansinneskarusell är nämligen inte alls särskilt uppskattad av ryggsäcken själv, som har tendens att visa sitt missnöje genom att bli slapp och mjuk när tvättomgången blir allt för hårdhänt. Det är alltså helt klart värt att istället investera en halvtimme och lite muskelkraft för att få säcken ren och belåten. Och så får man ett gratis träningspass på köpet!

Så tvättar du din Kånken

Steg 1: Förbered

Okej, då kör vi igång på riktigt då! Låt oss börja projekt ”tvätta Kånken” med att plocka fram samtliga tvagningsdeltagare till en vattentålig plats. I Friluftsbyråns egna lya brukar det ske i tvättstugan, men ett kök eller en uteplats går minst lika bra. Fyll skålen eller hon med ljummet vatten och häll i tvättmedlet. Grabba sedan tag i säcken och försök få ett grepp om hur mycket lort som ska väck. Är det bara några enstaka fläckar som behöver putsas bort? Bra – då kan ryggsäcken förbli på den torra sidan av ho:n eller skålen. Ser den istället ut som en illa medfaren krigszon, halvt fördärvad efter slaget mellan geggafolket och lortoiderna? Härligt – då är det bara att trycka ner hela kalaset under ytan och hoppas på det bästa!

Steg 2: Tvätta

Med den första och lättaste halvan av projektet bakom oss har det blivit hög tid att dra upp energinivån och köra igång armbågsmaskineriet. Plocka fram svampen och blöt den ordentligt i tvättskålen. Var noga med att inte lämna några torra fläckar för att inte riskera att skada tyget. Sen är det bara att räkna till tre och hålla både tummar och tår för att mjölksyran inte anländer innan man är klar. Cirkulära rörelser brukar vara mest effektivt, men i det stora hela är det fri stil som gäller. Det enda viktiga är att man tar det lugnt och (väldigt!) försiktigt, samt att man använder den mjuka sidan av svampen.

Steg 3: Torka

Nästan klara nu! När man känner sig nöjd med tvättinsatsen återstår bara precis att skölja av tyget ordentligt under fesljummet vatten, gärna ett par gånger så att allt tvättmedel verkligen åker ut. Därefter återstår bara precis att hänga upp hela kalaset på en varm och skuggig plats i väntan på torrare tiden. Stort obs på att man även här bör undvika att ta till tumlare eller andra högteknologiska apparater för att snabba på processen – i alla fall om man inte vill riskera att säcken blir halvt fördärvad. Sen är allt klappat och klart!

En delvis skrubbad Kånken. Se skillnaden mellan det högra hörnet (tvättad) och resten av väskan (otvättad)!

Impregnera eller vaxa en Kånken – en tveksam affär

Och så en sista grej! En fundering som ibland dyker upp i den här typen av sammanhang är huruvida man bör eller inte bör impregnera sin Kånken när man känner sig färdig i tvättstugan. Är man grön på det gröna och känner sig mer ? än ! inför det något kryptiska ordet så handlar det om en relativt hygglig aktivitet där man, med hjälp av påsprayade eller ditvaxade produkter, förbättrar den fuktbarriär som har tendens att försvinna när våra friluftsprylar kommer i kontakt med stora mängder vatten. Tyvärr så är det svårt att få rätsida på frågan på grund av de spridda informationsskurar som råder när man söker efter svar. Moderräven själv förklarar till exempel att man helst inte ska behandla väskan med vax, men nämner ingenting om impregnerande spray. Naturkompaniet hävdar å andra sidan att det går superbra att behandla säcken, så länge det är just vax man använder.

Summa summarum så är det ett solklart fall av eget bevåg där man själv får välja hur man går tillväga. Känner man sig pepp på att dra ytterligare ett väskvårdarvarv så kör på! Men det går minst lika bra att låta bli. Viktigast är att beslutet känns bra i magen, och såklart att eventuella produkter är skonsamma mot både väska, djur och natur. Som Fjällrävens Grönlandsvax till exempel, eller Organotex påsprayarspray. Ett annat alternativ är att investera i ett regnskydd om man inte önskar att säckens innehåll ska bli fuktigt vid en oväntad regnskur. Finns i ett par olika färger och tar knappt någon plats i väskan!


Hur gör du när du tvättar din Kånken? Har du några tvättråd som inte står med i inlägget? Lämna gärna en kommentar och berätta!