Mat under vandring 8 tips

Mat under vandring – 8 tips på goda rätter att äta ute i naturen

SponsorInlägget innehåller reklam genom affiliatelänkar till Outnorth och Outdoorexperten

Tipsfredag! Att vandring är livet är sedan gammalt, och att en riktigt torr och tradig måltid kan förstöra upplevelsen på den vackraste av leder är nog ännu äldre. Därför ska vi idag slå ett kik på ett par av Friluftsbyråns absolut bästa recept på inspirerande mat att äta under en vandring, alla garanterat fria från både sånk, ånk och mög. Urvalskriterierna har varit som följande:

  • Rätten ska vara enkel att tillaga.
  • Ingredienserna ska vara lätta att bära.
  • Skräpet som genereras ska vara minimalt i både mängd och utrymme.

Allt klart? Kul, då kör vi igång!

8 tips på mat att äta under en vandring

1. Gröt, gröt, gröt!

Okej! Låt oss börja denna lista med ett förträffligt friluftsmål som passar lika bra för det stora som det lilla äventyret. En rätt som lyckas med konststycket att både värma kroppen, mätta magen och fylla på energidepåerna till utomordentligt höga höjder. Ja, japp och si señor – självklart är det gröten som är förste recept på tur. Och vilket recept! Två ynka ingredienser krävs, båda i sådan liten kvantitet att de i stort sett får plats i en byxficka modell större. Det handlar om:

  • En portion havregryn (drygt 2dl per person)
  • En slurk varmt vatten från termos eller stormkök (drygt 4dl per person)

Rent praktiskt behöver man bara precis hälla upp ingredienserna i en mindre behållare, röra röra röra och sedan voilà! Världens enklaste utemat redo att förtäras. Har man gott om plats i ryggsäcken är ett hett tips att göra rätten lite mer fine dining med hjälp av valfritt piff. Här kan man välja och vraka mellan frystorkade äpplen, chokladflis, kanel, bananchips, nötter, Nutella eller jordnötssmör i engångsförpackning, eller varför inte lite vilda bär man har stött på under resans gång … Listan kan göras lång.

2. Bullens med mos

Alltså, visst finns det få saker som slår en riktigt go’ varm korv när man är ute på tur? En sann barndomens utflyktsrätt som faktiskt gör sig riktigt bra även i lite mer vuxna sammanhang. Varmkorven är nämligen något så fantastiskt som en friluftsrätt som kan förberedas på hela tre olika sätt, lite beroende på vad man har för utrustning med sig. Först och främst kan den kokas i ett stormkök – ett supersmidigt tillagningsätt som passar extra bra om man önskar förtära den långsmala med en rejäl skopa pulvermos. Sen kan den grillas över öppen eld, vilket helt klart ger den godaste korven. Slutligen, om det är en dagstur som står på schemat, kan man koka korven hemma och ta med den i en mattermos – en förvånandsvärt användbar liten pryl som håller maten varm från morgon till middag. Går att hitta i de flesta friluftsbutiker, som här till exempel!

3. Rågbröd med makrill i tomatsås

Det må vara en otroligt lokal rätt som i stort sett bara förtärs där Friluftsbyrån slår ner sina tältpinnar i marken, men det är sant som det är sagt: rågbröd med makrill i tomatsås är ett riktigt starkt kort när det kommer till mat för vandring. Ganska så logiskt när man tänker på det. Det mörka brödet ger långvarig energi, medan fisken förser kroppen med både protein och bra fetter. En konserv brukar räcka till två stora mackor, där fisken ”smetas ut” på brödet med hjälp av en gaffel eller sked. Allra godast blir det med en klick smör mellan lagerna, plus en persiljekvist om man verkligen har plats över i ryggsäcken. Rätten får pluspoäng för att den kan ätas utan tillagning, och minuspoäng för att den är tung, skrymmande och skräpande. Allt sammantaget bra mat för kortare vandringsturer alltså!

4. Torkad vegofärs i valfri version

Torkad vegofärs är lite av en nykomling inom den svenska friluftsvärlden, men oj oj oj vilket välkomnat tillskott. Färsen lyckas nämligen kombinera det bästa av två världar: den är torkad, mättande och enkel att tillaga på ett stormkök, samtidigt som den lätt går att kombinera med de flesta vandringsvänliga kolhydrater. Vad sägs till exempel om en skål rykande nudelsoppa med sojamarinerade vegobitar? Eller en riktigt fräsig spaghetti sin carne med extra vitlökskrydda? Det är liksom bara fantasin som sätter gränser. Tyvärr kan produkten vara något svårt att få tag på i dagligvaruhandeln, men går i värsta fall att beställa på nätet. Och just det! Glöm för bövelen inte kryddorna – annars blir det smaklöst värre!

5. Pannkakor med piffig topping

Ytterligare en rätt från barndomens ljuva dagar! Men inte i en sann hemlagad version. I gröna sammanhang använder man nämligen något så märkligt som pannkakor … i pulverform! Japp, så är det. För att inte behöva kånka runt på en halv bondgård i ryggsäcken är det högt rekommendabelt att använda en pulverbaserad pannkaksmix som enkelt blandas ihop till en smet med hjälp av lite vatten. Kungsörnens version är godast för alla allätare, medan MixWells våffelmix uppskattas av både mun och mage för alla oss som äter avvikande kost. Smeten tillagas i ett stormkök (alternativt över öppen eld) och äts sedan på det enda rimliga sättet – hårt ihoprullat med så mycket socker att det utfärdas lavinvarning från det nedre hålet. Om ryggsäcken tillåter kan man även piffa till pannkakan med lite sylt, bär eller Nutella. En riktigt härlig friluftsrätt kan man gott säga, som funkar för vandringsturer oavsett längd!

6. Couscous à la friluftsliv

En vandringsvänlig ingrediens som tyvärr ofta glöms bort i just friluftssammanhang är couscousen. Lite märkligt med tanke på att den besitter fantastiskt bra uteätarkvalitéer (lätt, nätt, och mätt … ande), men så är det! Likt gröten tillagas couscousen snabbt och enkelt med hjälp av lite varmt vatten, gärna ihop med lite kyckling- eller grönsaksbuljong. Därefter kan man själv välja vilka tillbehör man vill ha till. I Friluftsbyråns tält är en burk tonfisk det självklara valet, medan andra tillfälliga hushåll föredrar en söt version med russin och apelsin. Eller så äter man den bara som den är!

7. Fräsiga äpplen med digestivekross

Okej, okej! Frasiga äpplen med digestivekross är kanske ingen mat för vandring i ordets rätta bemärkelse. Inte heller är det något särskilt praktiskt friluftsmål, i och med att tillagningen kräver många och ganska så tunga ingredienser. Men! Nu är denna efterrätternas efterrätt faktiskt för god för att inte få vara med på den här listan, och då måste det faktiskt vara okej att tänja lite på reglerna. Rent praktiskt involverar receptet 4 ingredienser, varav tre är obligatoriska:

  • Äpple (ett per person)
  • Smör (en medelstor klick per person)
  • Digestivekex (två eller tre per person)
  • Socker (en matsked per person, icke obligatoriskt)

Tillvägagångssättet är relativt intuitivt: man skär upp äpplet i små bitar och steker det i socker + smör. Sen lägger man upp göttigheten i valfri behållare och krossar över digistivekexen. Voilà – bon appétit!

8. Frystorkad mat

Och så sista tipset! Om även det kortaste av korvkok känns som oändligt mycket förlorad friluftstid är frystorkad mat ett riktigt bra sätt att fylla magen. Har man aldrig tidigare stött på konceptet så handlar det i stora slängor om en fnösktorr måltid som tillagas med hjälp av lite varmt vatten och ett par minuters väntan. Frystorkad mat har länge haft ett rykte att vara snudd på oätlig och endast ämnad de mest desperata av friluftsmagar (tänk ska-bestiga-mt-Everest-och-orkar-verkligen-inte-äta-180-portioner-gröt), men helt ärligt så funkar dessa utelivets snabbmatlådor faktiskt helt okej i modern tappning. Bäst smaker hittar man hos REAL Turmat – ett norskt märke som även fixar krubb för oss som inte äter gluten, mjölk eller kött. Är man intresserad av att testa har Outnorth i regel lägsta pris, tätt följt av Outdoorexperten. Tips tips!

————————

Så var det med den saken! Har du några tips på god mat för vandring? Kanske har du något eget recept som smakar extra gott ute på tur? Lämna gärna en kommentar och berätta!