Nationalpark och naturreservat – vad är skillnaden?

Okej, helt ärligt nu. Visst är det inte alltid helt självklart att veta var man befinner sig när man är ute på tur? Inte rent geografiskt alltså, det har man ju ofta ganska bra koll på, utan mer … platsmässigt? Som i den skånska skogen utanför Dalby till exempel. Ena stunden står man med fötterna i Söderskogens nationalpark, för att bara ett par minuter senare fika i Norreskogs naturreservat. Otroligt förvirrande, speciellt med tanke på att områdena till synes är helt identiska. Träden ser liksom likadana ut, och gräset likaså. Så vad är det då för skillnad på nationalpark och naturreservat? Och finns det något knep för att veta var man egentligen lufsar omkring någonstans ? Häng med så slår vi ett närmare kik!

En skillnad som varken syns eller märks

Så vad är det då för skillnad på en nationalpark och ett naturreservat? Knappt någon alls, faktiskt! Eller ja, knappt och knappt. Något skiljer såklart parkerna och reservaten åt, men det är inget som har med antalet träd, sjöar eller bofinkar att göra vilket man annars lätt kan tro. Istället är det en lite mer administrativ aspekt som avgör vilket ord man använder, nämligen vilket syfte naturskyddet har för platsen i fråga. Ganska otippat, men så är det! Begreppet nationalpark, vårt allra starkaste skydd för en grön plats av bästa slag, används till exempel för områden där man önskar bevara en viss landskapstyp i dess naturliga tillstånd. Naturreservat används å andra sidan främst för att benämna en bit mark där bevaringen av den biologiska mångfalden stor i fokus, men även områden som finns till för att främja friluftslivet. Sen spelar andra aspekter också in, bland annat vem som äger marken.

Summa summarum så går det alltså inte att veta i vilken typ av område man befinner sig utan att konsultera en karta, skylt eller allvetande kompis. Som tur är så spelar det egentligen ingen större roll – naturen är ju lika skön var man än hamnar!


Sugen på att veta mer? Surfa då in hos:

Miljöbalken, för att djupdyka i skillnaden mellan park och reservat

Naturvårdsverket, för att upptäcka andra former av naturskydd som vi har i Sverige