Bästa skaljackan för dam: 7 tips på prisvärda modeller

Bästa skaljacka dam
SponsorDet här inlägget innehåller reklam genom affiliatelänkar till Outnorth, Outdoorexperten, Houdini och Astrosweden

Del två i Friluftsbyråns följetong om prylhandlandets ädla konst har anlänt! Efter ett inledande kapitel om ryggsäckar för dagstur har det blivit hög tid att vända blad och kika närmare på ett uteplagg som har fått något av ett kultstatus på senare år, nämligen skaljackan. Japp, så är det! Ett par minuters scrollande på valfri friluftssida brukar räcka för att bli fullständigt överröst med vittnesmål om hur den rätta modellen har hjälpt både den ena och den andra att lufsa längre, bättre och under fler av årets dagar. Och Friluftsbyrån kan inte annat än att hålla med!

Något som däremot sällan nämns är hur knepigt det är att hitta sådär superrätt, speciellt om det är ett inköp av en skaljacka för dam som står på schemat. Utbudet är nämligen snudd på oändligt, och förvånansvärt många modeller är ganska kasst anpassade till den kvinnliga kroppen. Lägg sedan till en herrans massa tekniska förkortningar på det, plus en prislapp som kan få det stadigaste av betalkort att fälla en stilla tår, så har man verkligen en utmaning som heter duga. Men! Orkar man rota runt lite bland butikshyllorna så finns det faktiskt ett par modeller som funkar sådär fantastiskt toppenperfekt för många av oss utetjejer. Och det är just de modellerna som vi ska prata om idag!

Skaljacka för dam – hur har listan tagits fram?

Okej! Låt oss rivstarta detta djupdyk i skaljackornas fantastiska värld med ett par ord om något helt orelaterat – nämligen hur den här tipslistan har kommit till. En ganska så viktig del av en recensionsartikel faktiskt, i alla fall om man planerar att genomföra ett köp inom en snar framtid. För som tidigare nämnts så är det ju lite av en investering att köpa en skaljacka (i alla fall om man önskar införskaffa en ordentlig sådan), och säger ordentlig investering säger extra viktigt med research och transparens.

Så var kommer informationen i den här artikeln ifrån? Lite blandad kompott faktiskt! Kort förklarat är alla rekommendationerna främst baserade på Friluftsbyråns egen erfarenhet. Därtill tillkommer åsikter från andra inom branschen, plus lite input från butiker och kvalitativa tester (tänk Råd och Rön osv). Slutresultatet blir allsidiga och nyanserade recensioner av ett mindre antal produkter som presenteras utan inbördes ordning. Alla skaljackor i texten nedan är alltså riktigt bra kandidater, var och en på sitt sätt och vis, samtidigt som de har ett par specifika egenskaper som passar extra bra beroende på syfte, behov och budget.

Skaljacka för dam – utvalskriterier

Skaljackorna i den här listan har valts ut efter följande kriterier:

  • Kvalité – skaljackan ska vara slitstark, tålig och hålla för många års regelbunden användning.
  • Bekvämlighet – insidan ska vara mjuk och skön, sömmarna ska inte skava mot exponerad hud.
  • Prasslighet – det yttre lagret ska vara helt eller nästintill helt oprassligt (skaljackor har annars tendens att vara otroligt högljudda av sig).
  • Ventilering – skaljackan ska ha ventilationsluckor under armarna, gärna i direktkontakt med hålan själv.
  • Vattentäthet – skaljackan ska hålla tätt även när vädergudarna är på sitt busigaste humör.
  • Kostnad – prislappen ska vara rimligt satt i förhållande till skaljackans kvalisort.

Alla jackorna är testade i storlek S på Friluftsbyrån själv – en normalsmal tjej på dryga 165cm. Allt klart? Kul, då kör vi igång!

Skaljacka för dam: bästa modellerna för vandring och friluftsliv

1. Marmot Minimalist Gore-Tex

Vikt: 350g

Vattenpelare: framgår ej

Tjocklek: tunn (funkar bäst under vår, sommar, höst, skånsk vinter)

Riktpris: 2’199kr

Får pluspoäng för: lågt pris, sammetsmjukt foder på insidan av kragen, neutral design, 100% återvunnet tyg

Får minuspoäng för: oklar vattentäthet, gnissligt tyg

Bästa skaljackan för dig som: vill ha en billig men kvalitativ skaljacka för dam utan krusiduller.

Först ut på listan är en riktig klassiker inom kategorin skaljacka för dam, närmare bestämt Marmot Minimalist Gore-Tex. Okej – kanske inte en klassiker i samma bemärkelse som andra modeller på den här listan, men potential att bli det? Det har den absolut. Minimalisten är nämligen en av de få skaljackor som lyckas kombinera friluftsprylarnas tre heliga kvalitéer: grön, skön och talla-inte-på-min-lön.

Lite mer specifikt så är jackan helt tillverkad i återvunnet polyester, något som får dubbel tumme upp. Designen är neutral och funkar lika bra på stan som i skogen. Detaljerna är uttänkta med två välplacerade ytterfickor och ett sammetsmjukt tyg på insidan av kragen som skyddar ansiktet från blixtkedjans hårda baksida. Modellen är luftig i överkroppen, normalt lång i armarna och går ner en bit över rumpan. Och priset? Tja, det talar för sig själv. Den enda som får betala dyrt är örat, som tyvärr behöver lyssna på ett sånt där typiskt skidjackegnissel när armarna far omkring. Ganska billigt undankommet för en fantastisk instegsjacka, om man får säga det själv!

2. Haglöfs Astral Gore-Tex

Vikt: 497g

Vattenpelare: 28’000 mm

Tjocklek: tjock (funkar bäst under höst, vår, vinter)

Riktpris: 3’600kr

Får pluspoäng för: drömsk bärupplevelse, stort färgval, hög vattentålighet, lågt pris

Får minuspoäng för: tight krage, små storlekar

Bästa skaljackan för dig som: vill ha en prisvärd skaljacka för årets kyligare dagar

Låt oss gå rakt på sak – Haglöfs Astral är nog den i särklass mest prisvärda skaljacka för dam som finns i butik just nu, speciellt om man är ute efter en varm modell som inte skriker skidbacke. Japp, så är det! Full av finesser och finurligheter är den, och börjar man väl kika närmare på detaljerna tar de positiva överraskningarna aldrig riktigt slut. Vad sägs till exempel om ett av marknadens absolut mest vattentäta modeller, gjord i härlig Gore-Tex? Eller en uppsättning av hela fem fickor, varav en på insidan och en på ärmen? För att inte nämna den absolut drömska bärupplevelsen (tänk dunjacka gjord av moln), det stora färgvalet eller det till synes oändliga antalet tätningssnörningar. En riktig superjacka kan man gott säga, som passar lika bra på fjället som i skogen!

Även vad gäller den mer praktiska aspekten skiner Astralen av gott designmannaskap: armarna är långa som sig bör, och huvan är rymlig och skön att ha uppe. Är man av kortare slag går ryggpartiet ner en bit under rumpan. Storleksmässigt är modellen däremot inte lika väl tilltagen. Passformen är relativt tight, och kragen är helt klart inte skapt för att täcka en halsduk modell större. Tvekar man mellan två storlekar kan det med andra ord vara en god idé att först testa den större varianten. Tips tips!

3. Houdini D

Vikt: 670g

Vattenpelare: 20’000mm

Tjocklek: tjock (funkar bäst under sen höst, vinter, tidig vår)

Riktpris: 5’000kr

Får pluspoäng för: brett höftparti, stort antal fickor, kombinationen varm och rörlig

Får minuspoäng för: tyngd, tight tätningsresår vid höften

Bästa skaljackan för dig som: vill ha en rörlig skaljacka av högsta kvalité för blandade aktiviteter i kallare klimat.

Ytterligare en varm skaljacka för årets kyliga dagar! Och inte vilken skaljacka som helst. Houdini D är nämligen något av ett unikum i vinterlandskapet med sin exemplariska rörlighet och fantastiska värmehållande förmåga. Japp så är det! D:en är både luftigt byggd och lättsam i tyget vilket gör den lika aktuell för ett åkpass i backen som en långtur i skogen. En perfekt modell för alla som vill njuta av vinterns samtliga aktiviteter utan att för den delen behöva hyra hyllplats i grannens garage!

Rent utseendemässigt kan modellen helt klart klassas som en typisk sportlovsjacka: yttertyget är ordentligt tjockt, fickorna är många och huvan är tillräckligt stor för att täcka en hjälm. Tyget är också mjukt och skönt, och till stor del tillverkat av återvunnet material. Modellen luftig i överkroppen, lång i armarna och mycket (!!) bred över höften. Det enda molnet på den annars strålande himlen är det onödigt tighta tätningsresåret vid jackans slut, som snabbt blir obekvämt om man är det minsta bred om baken. Inget man måste ha påknäppt, men ändå.

4-6. Fjällräven Eco-shell

Vikt: 345g – 510g

Vattenpelare: 20’000mm – 30’000mm

Tjocklek: tunn (funkar otroligt nog året runt!)

Riktpris: 4’495kr – 6’495kr

Får pluspoäng för: silkeslent material, noll (!) prassel, säsongsoberoende design, förstaplatsen i Råd och Röns labbtest 2021

Får minuspoäng för: dålig tätning vid dragkedjorna

Bästa skaljackan för dig som: vill ha en livskamrat till skaljacka som går att bära året runt

Alltså … hur påbörjar man en beskrivning av Fjällrävens skaljackor i Eco-Shell? Kanske genom att säga att det handlar om tre modeller i premiumsegmentet (Keb, Bergtagen och Bergtagen lite) som älskas av hobbylufsare och yrkesverksamma skogsmullar likaså. Kanske genom att skildra deras fysiska karaktär: hur det nästintill helt vattentäta tyget omfamnar huden likt en urtvättad t-shirt, hur den totala avsaknaden av prassel låter en njuta av det dovaste av fågelkvitter, hur värmehållningen självregleras efter det rådande vädret. Eller så lägger man tillbaka pennan i skrinet och konstaterar vissa saker inte går att beskriva med ord; de måste helt enkelt upplevas.

Okej – en lite väl dramatisk beskrivning kanske, men det är faktiskt svårt att beskriva hur underbara Eco-Shellarna är. Vad som däremot är lite lättare att förmedla är jackornas mer handfasta egenskaper. Fjällräven Keb har till exempel många fickor, tajt höftparti och luftig överdel. Bergtagen har färre fickor, fler tätningssnören, förstärkta armbågar och en rakare passform. Och Bergtagen lite – en nerbantad Bergtagen med tunnare tyg, färre funktionaliteter och en betydligt lägre prislapp. Vilken som passar en bäst bestämmer man själv, men en subjektiv uppfattning är att Bergtagarna ofta sitter lite bättre på oss kvinnor, speciellt om man har mycket junk in the trunk. Och så en sista grej! Bergisen fick ett solklart förstapris i Råd och Röns senaste test, tätt följt av Kebben ett par pallplatser ner. De objektivt bästa skaljackorna kan man alltså säga!

7. Lundhags Lo

Vikt: 260g

Vattenpelare: 20’000mm

Tjocklek: tunn (funkar bäst under vår, sommar, höst)

Riktpris: 2’995kr

Får pluspoäng för: ultralätt vikt, minimalt platstagande, hög andningsförmåga

Får minuspoäng för: få fickor, avsaknad av ventilationsluckor under armarna

Bästa skaljackan för dig som: vill ha en ultralätt skaljacka som inte kompromissar med vädertätheten

Då har vi kommit fram till listans sista kandidat! Inte sist som i sämst alltså, utan snarare sist som i borde-egentligen-inte-vara-med-på-listan-över-huvud-taget. Lundhags Lo är nämligen något så ovanligt som en skaljacka utan ventileringsluckor under armarna, vilket rent tekniskt gör den diskvalificerad enligt de urvalskriterier som nämndes tidigare i inlägget. Men! Nu råkar modellen i fråga vara Friluftsbyråns egen jacka, och helt ärligt så är den faktiskt för bra för att inte få vara med. Lo:n är nämligen så tunn att den står till tjänst både som skaljacka och vindjacka, allt beroende på vädergudarnas humör. Tyget är regntåligt, värmehållande och så mjukt att det även är skönt mot bar hud. Och bäst av allt? Jackan väger typ ingenting. 260 ynkaste gram och så kompakt att den, ordentligt hopvikt, får plats i en helt vanlig byxficka. Om inte det är fantastiskt så säg!

Som om det praktiska inte vore nog är Lo:n också en ren fröjd att bära på. Armarna är långa och ryggpartiet slutar en bit ner på rumpan. Modellen är luftigt byggd med möjlighet till många lager undertill. Kragen är nog kusin med Astralens, så några meterlånga halsdukar är däremot inte att tänka på. Inte för att det spelar någon större roll – kragen går så pass högt upp att halsen ändå inte är exponerad vid dåligt väder!

8. Bubblare: Begagnat från Sellpy

Nämen … vad har vi här? Ett litet överraskningstips, undangömt i skuggan av världens största skaljacksberg? Som dessutom råkar vara så otroligt att synen av ett snölöst Mount Everest vore mindre häpnadsväckande? Jajamensan, så är det! För inte kan man väl skriva en hel artikel om skaljackor utan att nämna den plats som levererar både guld och gröna skogar på just den fronten, nämligen begagnatsidan Sellpy. Om namnet inte låter bekant är det inte så konstigt – hemsidan marknadsför sig främst till personer som önskar köpa ”vanliga” begagnade kläder, som klänningar eller vinterkappor. Men! Rotar man lite i gömmorna hittar man snabbt ett stort utbud av begagnade skaljackor till helt fantastiska priser. Vad sägs till exempel om en Norrona Lofoten Gore-Tex Pro för 875kr? Borde nästan klassas som stöld, med tanke på att jackan ny i butik kostar 7’495 hårt införskaffade riksdaler!

Som om det fantastiska utbudet inte vore nog så erbjuder Sellpy även 30 dagar öppet köp på alla varor man beställer via deras hemsida. Med andra ord så får man alla fördelar med att handla begagnat (grönt, skönt, talla-inte-på-min-lön … t) utan att riskera att kalaset slutar med både skämskudde och tomt bankkonto, vilket man ju gör på plattformer som Blocket eller Facebook Marketplace. Och för att inte glömma! Är man mer ”nysnö” än ”åka i andras spår” så finns det en hel kategori med så kallade nygamla jackor (skick –> nytt i filtermenyn på hemsida), alltså oanvända plagg som har prislappen kvar. Inte en fullt lika bra deal såklart, men ett fortsatt fantatiskt alternativ om man inte vill köpa nytt!

Vanliga frågor om skaljacka för dam

Vad är en skaljacka?

Ja, hur beskriver man egentligen en skaljacka? En försäljare på Naturkompaniet hade nog sagt så här: en skaljacka är ett regn- och vindtåligt ytterplagg, ofta gjort av tunt syntetmaterial, som skyddar i alla väder utan att för den delen minska ens rörelseförmåga. Frågar man en lufsare på tur hade den kanske snarare beskrivits som en multifunktionell jacka som värmer när det är kallt och andas när det är varmt. Och om det är Friluftsbyrån som har ordet? Tja, då är en skaljacka den absolut mest köpvärda friluftsplagget som funkar lika bra för en fika på stan, en vandringstur i fjället eller en åkdag i skidbacken. En riktig ”måste-ha” i den gröna garderoben kan man alltså säga!

Vad är en vattenpelare och hur många ska en skaljacka ha?

Det skulle man allt vilja veta va! Vattenpelare är tyvärr en sån där typisk tillverkargrej som är svår att få grepp om, men i stora drag handlar det om ett mått som anger hur regntät en skaljacka är. Rent praktiskt så kollar man hur många meter vatten som tyget kan stå emot utan att läcka igenom. Vill man se hur processen går till (spoiler: tyvärr förekommer varken meterhöga pelare eller fräsiga maskiner) så finns det en jättetrevlig video att ta del av på Bergans hemsida.

Vad gäller frågans andra del, hur många vattenpelare en skaljacka ska ha, så beror det helt på hur man tänker använda ytterplagget i fråga. En generell rekommendation brukar vara att välja en modell som har drygt 20’000 mm i motståndskraft. Då håller man sig torr i de flesta väder, utan att för del delen behöva darra på läppen när man drar kortet genom terminalen. Är man sedan ofta ute i väldigt blöta miljöer (tänk hav, fjäll, valfri plats på midsommarafton) kan det vara väl värt att satsa på ett något mer tåligt alternativ.

Finns det en helt vattentät skaljacka för dam?

Beror lite på vad man menar med helt vattentät. Tänker man sig en jacka som 100% garanterat skyddar kroppen från regnkontakt av blötaste slag är svaret ett tveklöst nej. Hela grejen med en skaljacka är ju att den ska vara ventilerande – en egenskap som inte är särskilt kompatibel med total vattentäthet. Om man å andra sidan tänker sig en jacka som står emot både en och annan riktig superskur är svaret ett tveklöst ja! Köper man en skaljacka med hög vattenpelare (25’000 mm + ) ska det mycket till för att det ska börja läcka igenom. Eco-kebben tar nog högsta pallplatsen av de som säljs på marknaden idag, tätt följd av bland annat Haglöfs Astra och Arc’teryx Beta LT.

Om det är just vattentätheten som är det den avgörande faktorn i valet av skaljacka är Outnorths vattenpelarfilter ett riktigt bra verktyg att använda sig av. Finns typ längst ner i sidomenyn och går att ställa in på riktigt höga tal!

Bästa skaljackan för dam – Friluftsbyrån
Svårt att fånga på bild, men här är Friluftbyråns egna skaljacka (Lundhags Lo) efter en lättare regnskur. Dropparna ”pärlar sig” på tyget istället för att absorberas.

Hur ska en skaljacka för dam sitta?

Bra fråga! Och svår fråga, faktiskt. Personliga preferenser åsido är en generell riktlinje att en skaljacka för dam ska sitta som en sån där amerikansk collegetröja typ – relativt löst alltså, men inte allt för löst. Rent praktiskt kan man utgå från att man ska få plats med en fleece eller tröja undertill, utan att för den flyga iväg som en påse i vinden ifall vädergudarna är på busigt humör. Sitter skaljackan alldeles för löst är risken nämligen att det bildas en massa kondens på insidan av tyget, och det vill man verkligen inte ha! Sen bör man ju anpassa storleken lite på ändamål också – en skaljacka som bara ska användas i kallaste fjällen behöver ju vara så pass stor att man får plats med dubbla lager + underställ under. Bäst brukar det bli att prova skaljackan ordentligt påbyltad och se hur det känns!

Hur ofta behöver jag tvätta min skaljacka?

Tja, hur långt är ett snöre? När man inte längre hittar fram till bröstfickan på grund av alla snålåkande mosstofsar, mygglik och barkbitar brukar det vara hög tid att fundera på saken. Samma gäller när ett lite väl entusiastiskt flaxande med armarna leder till bestående men för samtliga näsor som har oturen att råka befinna sig i närheten. Eller äh, skämt åsido så är det faktiskt supersvårt att säga i och med att det beror på en rad olika faktorer: vilket material ytterlagret består av, hur ofta man är ute på tur och vad för lager som skiljer jackan från svettkällan själv. Men, någonstans mellan tummen och pekfingret så kanske … 2-3 gånger per säsong om man är relativt luftig av sig? Lagom blir bäst som man brukar säga.

Kan jag ha en skaljacka på vintern?

Yesbox! Norrländsk istidskyla eller fesljummen skånevinter, en skaljacka klarar det mesta. Förutsatt att man köper en modell som är anpassad för omständigheterna, såklart!

Det går alltså bra att använda en skaljacka i minusgrader?

Jajamensan! Se bara till att vara ordentligt påbyltad undertill. Underställ + tröja + fleece + skalis brukar vara en ypperlig kombo när termometern visar rött. Då bevarar man rörligheten utan att frysa rumpan av sig!


Så var det med den saken! Vilken skaljacka för dam tycker du är köpvärd? Kanske någon som inte står med på den här listan?