Tvätta underställ i tvättmaskinen

Kan man tvätta ett underställ i tvättmaskinen?

SponsorDet här inlägget innehåller reklam genom en affiliatelänk till Outnorth

Då har det blivit dags för frågefredag! Dagens spörsmål kommer från en anonym läsare som kontaktade Friluftsbyrån efter att ha läst inlägget om underställ för dam. Mailet löd ganska exakt så här: Hej! Tack för ett bra inlägg. Undrar om man kan tvätta underställ i tvättmaskinen? Eller måste man tvätta det för hand? Behöver tvätta mitt och är mkt orolig för att krympa det. MVH.” En riktigt relevant fråga kan man gott säga, som helt klart förtjänar ett sakligt svar här på hemsidan!

Tvätta ett underställ – hur gör man?

Så hur står det till egentligen? Kan man helt sonika slänga in understället i tvättmaskinen efter en riktig svettig tur, eller är man förpassad till ytterligare lite fysisk aktivitet om man önskar avsluta dagen med plagget i behåll? Svaret på frågan är ett solklart … ja! Man kan tvätta de allra flesta underställ i tvättmaskinen utan att stå risken att bli ett dockplagg rikare. Hur man sedan går till väga rent praktiskt beror lite på vilket material understället är gjort av. Plagg av syntetiska material brukar gå bra att tvätta i ett helt vanligt program på 40 grader (eller i den temperatur som står angiven på tvättlappen). Om det å andra sidan är ett underställ av ull som åka ett par varv i vansinneskarsellen bör man:

  • Säkerställa att plagget verkligen behöver tvättas (ull är ett material som typiskt mår bättre av att vädras).
  • Tvätta plagget i ett skonsamt program i den temperatur som står angiven på tvättlappen.
  • Använda ett speciellt tvättmedel för ull som minskar risken för hål i plagget. Går att köpa på vissa apotek, eller här hos Outnorth!

Svårare än så är det inte! Eller kanske snarare, svårare än så är det inte om man har tvättlappen kvar. Användandet av tvättmaskinen hänger ju liksom på att man vet vilken temperatur som gäller – utan den informationen är det säkrast att köra ett armbågspass eller två. Skulle man både vara lapplös och känna sig tämligen osugen på fysisk aktivitet kan man alltid mejla tillverkaren och fråga vilka tvättanvisningar som finns. De flesta märken bruka vara väldigt vänliga och tillmötesgående!