Får man tälta i en nationalpark?

Tälta i en nationalpark

Alltså, det här med att tälta i en nationalpark. Visst är det ett himla huvudbry? Inte rent praktiskt alltså, utan rent tillståndsmässigt. Hur man än vänder och vrider på det så är det lite som att två av våra starkaste friluftsprinciper ställs ända mot ända i denna specifika kombination av plats och aktivitet. Å ena sidan, allemansrätten – det fria tältandets ultimata manifest. Å andra sidan, nationalparken – ett stort stycke skyddad mark där frilufsandet är begränsat av självklara skäl. Rent teoretiskt så får man alltså lov att tjoffa upp ett tillfälligt boende lite var som helst, samtidigt som lagens långa arm pekar åt både höger och vänster i det område som är så extra inbjudande till luftiga aktiviteter. En galet förvirrande situation för alla tältsugna, som vi ska kika närmare på idag!

Tälta i en nationalpark – tillåtet, eller?

Så hur står det egentligen till i regelboken? Får man lov att knacka ner ett par tältspik i marken hur som helst, eller är man förpassad till att ta den långa resan hem när solen börjar gå ner? Svaret på frågan är ett tämligen tråkigt … det beror på! Japp, så är det. Precis som med allt annat i friluftsvärlden så finns det inte en enskild riktlinje i frågan om tältandets varande eller icke-varande på allmänna platser. I våra nationalparker gäller nämligen så en kallad begränsad allemansrätt, vilket betyder att parkerna själva bestämmer i hur stor utsträckning man har rätt att utnyttja deras sköna natur. Det innebär att det till exempel kan råda:

  • Totalt tältförbud i hela nationalparken
  • Tältförbud i vissa delar av nationalparken
  • Fri tältning under en begränsad tidsperiod (ofta 2-3 nätter)
  • Fri tältning utan restriktioner.

Önskar man veta vilka regler som gäller i en specifik nationalpark är den här sidan en superbra källa till information. Sajten drivs av Naturvårdsverket i egen hög person och innehåller svar på alla tänkbara frågor som rör våra gröna platser av största slag. Varje nationalparks riktlinjer för just tältning hittar man genom att klicka på platsen i fråga, och sedan scrolla sig ner till rubriken ”säkerhet och regler”. Skulle informationen mot förmodan saknas är Google som vanligt ens bästa vän!

——–

För mer information om att tälta i en nationalpark, läs gärna:

Naturvårdsverkets text om att tälta i naturen

Mer från Friluftsbyrån:

Nationalpark och naturreservat – vad är skillnaden?