Får man tälta i ett naturreservat?

Får man tälta i ett naturreservat

En diskussion som ofta uppstår i friluftssammanhang är det här med utesovandets varande eller icke-varande i landets alla naturreservat. Inte som en ren principsak alltså (hellre en dålig blund i skogen än hundra snarkisar på hotell, eller hur är det nu man säger?) utan mer utifrån en … tillståndsmässig synvinkel. Snacket brukar alltid börja på samma sätt: någon delar med sig av ett riktigt smultronställe till tältplats beläget mitt i ett skyddat område av grönaste slag. Sen kliver oppositionen in och förklarar att det faktiskt är strikt förbjudet att tälta i en naturreservat, varpå den nu ganska skamsne tjuvsovaren utbrister att vi faktiskt har allemansrätt här i Sverige. Och på den vägen är det! En riktig kalasförstörare till fråga alltså, som faktiskt har ett klart och entydigt svar. Eller ja, typ i alla fall!

Tälta i ett naturreservat – tillåtet, eller?

Låt oss gå rakt på sak: i de allra flesta fall är det förbjudet att tälta i ett naturreservat. Japp, så är det! I våra naturreservat gäller nämligen så en kallad begränsad allemansrätt, vilket betyder att reservaten själva bestämmer i hur stor utsträckning man har rätt att utnyttja deras sköna natur. Tråkigt, men ganska logiskt när man tänker på det: naturreservatets första syfte är ju faktiskt att skydda naturen från mänsklig påverkan. Lite mer praktiskt innebär den begränsade allemansrätten att det, inom naturreservatets gränser, till exempel kan råda:

  • Totalt tältförbud i hela naturreservatet
  • Tältförbud i vissa delar av naturreservatet
  • Fri tältning under en begränsad tidsperiod (ofta 2-3 nätter)
  • Fri tältning utan restriktioner.

Önskar man veta mer om vilka regler som råder i ett specifikt naturreservat brukar det bästa vara att besöka Länsstyrelsens hemsida. Där kan man relativt enkelt få fram all nödvändig information om platsen i fråga. Just tältreglerna brukar finnas långt ner på sidan under rubriken ”föreskrifter”. Sen kan man såklart också gå den snabba vägen och bara googla plats + tälta och hoppas på det bästa. Fritt val som man brukar säga!

_ _ _ _ _ _ _ _

För mer information om att tälta i en nationalpark, läs gärna:

Naturvårdsverkets text om att tälta i naturen

Mer från Friluftsbyrån:

Nationalpark och naturreservat – vad är skillnaden?