Bästa underställ dam

Bästa underställ för dam: 3 sköna modeller för vandring & friluftsliv

SponsorDet här inlägget innehåller reklam genom affiliatelänkar till Outnorth, Outdoorexperten, Ullmax och Revolution Race

Då har det blivit dags! Dags att sätta tänderna i en ny del av Friluftsbyråns följetong om prylhandlandets ädla konst. Efter två inledande avsnitt där skaljackan och dagsryggsäcken stod i rampljuset kommer vi i det här inlägget att fokusera på ett av friluftslivets lite mer … ljusskygga plagg. Inte ljusskyggt som i ”tveksam-grej-man-köpt-i-en-nedsläckt-butik” alltså, utan snarare som i ”vanlig-pryl-som-sällan-syns-ute-på-öppen-vandringsstig”. Japp, yes och oui monsieur – självklart är det en rejäl genomgång av de bästa underställen för dam som står på schemat idag!

Trots att understället lätt hamnar i skymundan av andra mer flärdfulla plagg så är det faktiskt en av den gröna garderobens viktigaste medlemmar. Ett bra första lager mot nakenbaken är nämligen lite som en garanti för en riktigt lyckad utetur. Skulle man till exempel svettas en halv inlandssjö under vandringen så torkar plagget snabbare än man hinner koka sig en kopp på stormköket. Och om vädergudarna får spel mitt i opålitliga oktober förblir man tveklöst varm om både skinka, knä och handled. Men! För att ta del av dessa fantastiska egenskaper så gäller det att köpa ett underställ av riktigt bra kvalisort – annars är risken att man får vända hemåt sjöblöt och kylig värre. Helt solklart fall av ”hellre ett bra underställ i byrålåda än fem kassa plagg i förråda’ ” kan man alltså säga!

Underställ för dam – hur har listan tagits fram?

Okej! Låt oss rivstarta detta djupdyk i underställens fantastiska värld med ett par ord om något helt orelaterat, nämligen hur den här tipslistan har kommit till. En ganska så viktig del av en recensionsartikel faktiskt, i alla fall om man planerar att genomföra ett köp inom en snar framtid. För som tidigare nämnts så är det ju lite av en investering att köpa ett underställ (i alla fall om man önskar införskaffa ett ordentligt sådan), och säger ordentlig investering säger extra viktigt med research och transparens.

Så var kommer informationen i den här artikeln ifrån? Lite blandad kompott faktiskt! Kort förklarat är rekommendationerna främst baserade på Friluftsbyråns egen erfarenhet. Därtill tillkommer åsikter från andra inom branschen, plus lite input från butiker och kvalitativa tester (tänk Råd och Rön osv). Slutresultatet blir en rad allsidiga och nyanserade recensioner av ett mindre antal produkter som presenteras utan inbördes ordning. Alla underställ i texten nedan är alltså riktigt bra kandidater, var och en på sitt sätt och vis. Samtidigt har de ett par specifika egenskaper som passar extra bra beroende på syfte, behov och budget.

Underställ för dam – vilka har urvalskriterierna varit?

Underställen i den här listan har valts ut efter följande kriterier:

  • Kvalité – understället ska vara slitstarkt, tåligt och hålla för många års regelbunden användning.
  • Bekvämlighet – tyget ska vara mjukt och skönt att bära mot naken hud.
  • Värmehållande förmåga – plagget ska hålla varmt och torrt oavsett säsong.
  • Kostnad – prislappen ska vara rimligt satt i förhållande till underställets kvalisort.

Alla byxor och tröjor är testade i storlek S på Friluftsbyrån själv – en normalsmal tjej på dryga 165cm. Allt klart? Kul, då kör vi igång!

Underställ för dam: bästa modellerna för vandring och friluftsliv

Icebreaker Oasis (200g/m2)

Material: 100% merinoull

Produktion: Kina

Riktpris: 899kr för byxan, 899kr för tröjan

Får pluspoäng för: osynlig söm på framsidan av byxorna, otroligt tunt och mjukt tyg

Bästa understället för dam för dig som: vill ha ett tight sittande underställ sytt i ett riktigt tunt material

Först ut på listan är Oasis – en riktig klassiskt underställ från det omåttligt populära märket Icebreaker. Modellen brukar rätt och slätt beskrivas som ”riktigt bra”, och har man någon gång haft plagget på sig så går det inte annat än att hålla med. Oasis:en lyckas nämligen med konststycket att efterlikna sommarvinden själv: tyget är nästintill genomskinligt tunt (kanske det tunnaste som finns på marknaden just nu?) samtidigt som det värmer gott mot huden. Lägg därpå till lite finurliga detaljer, som en osynlig framsöm på byxorna och en mjukare än mjuk merinoull, så har modellen verkligen allt för att behaga den allra kräsnaste av skogsmullar!

Ur ett användarperspektiv sitter både Oasis:ens tröja och byxa som de flesta andra modeller: midjebandet sitter en bit under naveln, kragen går upp till halsen och armarna/benen går ända ner till knölarna. I bärupplevelsen skiljer sig plaggen däremot något åt från den stora massan. Tröjan sitter ganska tajt över hela överkroppen, medan byxan sitter som berget över både bak och ben. Ogillar man all slags korv som befinner sig utanför matsäckens mörka vrå är Oasis alltså ett oslagbart val!

Devold Alnes (220g/m2)

Material: 100% merinoull

Produktion: Litauen

Riktpris: 899kr för byxan, 899kr för tröjan

Får pluspoäng för: roligt mönster, brett midjeband, glipfri design (även om man har mycket junk in the trunk)

Bästa understället för dam för dig som: vill ha ett normalt sittande underställ som kombinerar roligt utseende med hög kvalisort

Friluftsbyråns eget underställ! Och vilket fantastiskt sådant. Devold Alnes har liksom allt man kan önska av ett riktigt bra underställ. Först och främst är det gjort av 100% mjuk merinoull. (Bra material, check!) Sen är det utsmyckat med ett dekorativt mönster vilket gör understället lika roligt att bära under vandringsturen som på afterhiken. (Bra design, check!) För att inte glömma midjebandet som, tack vare sin tjocka karaktär, ser till att byxan är glipfri hur mycket junk man än har in the trunk. (Otroligt bra passform, check!)

Även vad gäller bärupplevelsen skiner Alnes:en av gott designmannaskap. Understället befinner sig precis i mitten av åtsittarskalan – tillräckligt tight för att plaggen inte ska lajva korvkiosk så fort man rör på sig, men tillräckligt löst för att man inte ska känna sig som en sovsäck inknölad i en allt för liten påse. Byxorna börjar som tidigare nämnt högt upp vid naveln och slutar nere vid ankeln. Tröjan å andra sidan är lång i armarna och slutar vid halva rumpan ungefär. Modellen får en extra stjärna i kanten för midjebandet som (enligt Friluftsbyråns egen erfarenhet) inte ger vika trots åratal av regelbunden användning. Ett riktigt höjdarställ kan man alltså säga!

Woolpower Long Johns + Crew Neck (200g/m2)

Material: 60% merinoull och 40% syntetmaterial

Produktion: Sverige

Riktpris: 800kr för byxan, 900kr för tröjan

Får pluspoäng för: svensk produktion (!!!), tvättanvisning på 60 grader, många storlekar

Bästa understället för dam för dig som: vill ha ett löst sittande underställ i det allra mysigaste av material

Nu gäller det att hålla rumpan riktigt nära sittunderlaget, för här kommer ett underställ som kan få både ett och annat blodtryck att falla som en kotte till marken. Den tredje modellen på Friluftsbyråns lista är nämligen en byxa och tröja från Woolpower, som båda är producerade … i Sverige! Japp, så är det. Östersund är staden där allting händer, från garn till färdig produkt. Och som om ett banbrytande produktionsställe inte vore nog är Woolpowers modeller även unika i materialet. Samtliga plagg är nämligen gjorda i så kallad ullfrotté – ett lite bulligare tyg med små, små öglor på insidan. Känns lite som en sån där collegetröja man kan köpa i klädesbutik!

Hur sitter då ett plagg tillverkat i Östersund? Löst! Så löst att man knappt känner av tyget, kragen eller midjebandet när man har kläderna på sig. Tröjan är lång och går en bit ner under rumpan, vilket är toppen om man inte gillar att det drar där bak. Även byxorna är ordentligt tilltagna i längden. Ett riktigt vinnarset alltså, om man kan bortse från det faktum att nederdelen är sydd så att man får … man får … en … en påsig kameltå!!! Så, då var det sagt. Man får en tämligen osmickrande, påsig kameltå som är helt omöjlig att trolla bort. Planerar man att strosa runt i tältområdet med understället som enda skydd mellan omvärlden och ens nakna bak kan det alltså vara en god idé att satsa på en annan modell. Den tidigare nämnda Devold Alnes eller en snajsig Kari Traa till exempel!

Bubblare: Sellpy

Och så ett sista tips! Helt klart det bästa på listan, särskilt om man har en garderob som bönar efter ett ordentligt inköp och en plånbok som bölar över prislapparna ovan. Långt ute i internets mest ofriluftsiga hörn finns nämligen Sellpy – webbaserad begagnatbutik som knasigt nog säljer helt nya underställ till en bråkdel av de traditionella kompaniernas priser. Vad sägs till exempel om en Icebreaker Oasis med prislappen kvar för ynka 460kr? Eller en Aclima Anarjohka i obruten förpackning med 20% rabatt? Så billigt att det nästan borde klassas som stöld, om man får säga det själv. Och som om de fantastiska priserna inte vore nog erbjuder Sellpy även 30 dagars öppet köp ifall plagget av en eller annan anledning inte skulle falla en i smaken. Ett ovanligt fall av ett företag som faktiskt levererar både guld och gröna skogar!

Känner man sig sugen på att kolla in Sellpys utbud av nya underställ kan man klicka sig in på företagets hemsida och ställa in filtret på skick –> nytt. Om man inte har några problem med att ”åka i andras spår” snarare än att ”gå i nysnö” så erbjuder hemsidan även en hel drös med begagnade underställ i mycket gott skick. Dessa hittar man genom att ställa in filtret på skick –> mycket bra. Tips tips!

Vanliga frågor om underställ för dam

Vilket material är bäst för ett underställ för dam?

Ull, ull och åter ull! Ingen tvekan om saken. Fårens krulliga overall är nämligen det enda material som gör jobbet riktigt bra: det värmer, släpper ut fukt och torkar snabbt. Det är även nästintill luktfritt vilket helt klart räddar både en och annan näsa under sommarens svettiga tältsemestrar. Alla andra material, både naturliga eller syntetiska, saknar alltid en eller flera av dessa egenskaper i någon uträckning. Bomull håller till exempel värme men torkar inte särskilt snabb, vilket leder till att man blir kall så fort man svettas.

Om man sedan av en eller annan anledning inte vill köpa plagg gjorda av ull finns det såklart alternativ. Man kan till exempel köpa ett begagnat underställ om man bara inte vill konsumera nyproducerad ull. Man kan också bita i det sura äpplet, köpa ett underställ i syntetiskt material och rolla på ett extra lager deodorant om det är långtältning som står på schemat. Eller så kör man helt enkelt utan! Funkar helt okej så länge det inte är allt för kallt ute, speciellt om man har på sig många lager kläder av bra kvalisort.

Vilket underställ är bäst för vandring?

Svårt att säga utan att veta lite mer om vandringen ifråga. Är det mörkertrask i kallt klimat som står på schemat så funkar både Oasis:en, Devold:en och Långjonten superbra för ändamålet. Om man å andra sidan vill hålla skinkorna ljumna i lite varmare vandringar, säg en fjälltur i juni månad, kan man gott kika på en modell som innehåller en mindre andel merinoull. Är man sugen på det sistnämnda är ett hett tips att kika in hos Ullmax eller Revolution Race, som båda säljer underställ gjorda med drygt 30% fårpäls. Ett tips på tipset är att kika extra noga på Ullmax återvunna modeller som lyckas kombinera friluftsprylarnas tre heliga kvalitéer: grön, skön och talla-inte-på-min-lön!

Finns det veganska underställ för dam?

Javisst! Alla syntetiska material är ju veganska, så det är bara att välja och vraka. Vill man ha lite hjälp längst vägen nämns ofta bambu som det bästa alternativet i veganska kretsar. Går bland annat att hitta här hos Revolution Race!

Vad är det för siffra som står efter modellnamnet på underställ?

Siffran anger materialvikten, det vill säga hur mycket plagget väger per kvadratmeter tyg. En otroligt onödig teknikalitet kan man tycka, men faktum är att siffran är en superbra indikator för oss konsumenter. Materialvikten är nämligen direkt relaterad till hur varmt plagget är: ju högre siffra, desto tjockare (och därmed varmare) plagg. Smart, eller hur?

Här står materialvikten bredvid produktnamnet

Okej, men … vilken materialvikt ska ett underställ då ha?

Beror lite på! Tänker man använda understället på traditionellt vis, det vill säga som första lagret kläder ovanpå nakenbaken, är 200g/m2 ett bra riktmärke att gå efter. Då får man ett plagg som värmer ordentligt utan att för den sakens skull förvandlas till en michelingubbe av otympligaste slag. Om man å andra sidan vill använda understället som ett mellanlager, eller om man bara är riktigt frusen av sig, kan man gott ställa siktet på modeller som väger drygt 400g/m2. Här närmar man sig dock bastuzoonen, så ska man upp i så pass höga materialvikter är det viktigt att testa plagget innan avfärd. Det vore ju trist att behöva vända hem på grund av ett självvållat värmeslag!

Kliar underställ i merinoull?

Svår fråga. Friluftsbyråns personliga upplevelse är att merinoullen inte kliar särskilt mycket, speciellt efter ett par turer när fiberna liksom har lagt sig till rätta. Sen är ju det här med bekvämlighet (eller i det här fallet – kliighet) väldigt individuellt, så helt ärligt går det nog inte att ge ett bra svar på frågan. Men med kniven mot strupen kan man väl säga så här: jämfört med våra förfäders höstackar till underställ så kliar dagens högkvalitativa modeller inte mer än en sommarvind mot nakenbaken. Jämfört med andra material, som silke eller syntetmaterial, så känns ullen lite grann mot huden. Kanske … femton på en skala till hundra? Vet man att man är känsligt mot vissa material kan det alltså vara en god idé att testa ett par olika modeller innan man bestämmer sig. Pinewood och Woolpower erbjuder till exempel underställ i hälften merinoull, hälften bambuviskos som kan vara värda ett test!

– – – – – –

Så var det med den saken! Har du ett riktigt bra underställ för dam och vill tipsa andra? Lämna gärna en kommentar och berätta!